Felhívás!

Telefonkonferenciás tanácsülés

Telefonkonferenciás tanácsülés Kovászna megye

Megtartotta első telefonkonferenciáját a sepsiszentgyörgyi tanács. A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) által kiépített biztonságos telefonhálózaton lezajlott ülésen a sajtó nem „jelenhetett meg”, úgyhogy csak közvetett módon értesültünk az eseményekről Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől és Debreczeni László ülésvezetőtől.

Az ülésterem üres volt, Debreczeni László tanácsos Kulcsár Tünde Ildikó, a polgármesteri hivatal főjegyzőjének irodájából vezette az ülést, a polgármester, az alpolgármesterek az irodájukban, a tanácsosok otthonról jelentkeztek be, az ülésen mind a huszonegy képviselő részt vett, és „jelen volt” Szotyor és Kilyén falufelelőse is. Az ülésvezető a szokásos módon ismertette a napirendi pontokat, majd egymás után a határozattervezeteket. A tanácstagok telefonjuk mikrofonjának bekapcsolásával szóltak hozzá a vitához, amit bárki mondott, az összes többi résztvevő hallotta.

– Nem emlékszem, hogy utoljára mikor volt teljes létszám egy tanácsülésen, lám, így ez is összejön – mondta el megkeresésünkre Debreczeni László. – Az ülés gyorsabban lezajlott, mintha ott ültünk volna a teremben. Egyedüli eltérés a szokásos ügyrendtől az volt, hogy javasoltam, ne a napirendi pontok után szavazzunk, hanem a végén minden tanácsos folyamatosan mondja be, hogy az egyes pontot támogatja, a kettőst nem, és így tovább. A jegyzőasszony lejegyezte a szavazatokat, a végén összefoglaltam az eredményt. Természetesen, az esetleges félreértések elkerülése végett, a teljes hanganyagot rögzítettük – tette hozzá az ülésvezető.

A tanács az összes napirendi pontot elfogadta. Döntött többek között arról, hogy 500 ezer lejjel támogatja a református vártemplom felújítási munkálatait, és 320 ezer lejes összeggel járul hozzá a Gyár utcai római katolikus parókia kibővítéshez esperesi székhellyel, archívummal és hittanteremmel. A testület módosította a város 2020-as összesített költségvetését, és döntött több haszonbérleti szerződés meghosszabbításáról, elfogadta a Sepsi OSK Sportegyesület adományaként a stadion világítóberendezését.

– Ez tulajdonképpen a tavaly már megtörtént, de a prefektúra figyelmeztetett arra, hogy a város nem fogadhat el leltári áron 500 ezer lej fölötti adományt, ezért most piaci, tulajdonképpen változatlan, 939.500 lejes értéken vettük át a leltárunkba a berendezést – magyarázta Tóth-Birtan Csaba.

Az alpolgármester elmondta azt is: a Sepsi GAL akciócsoporttal együttműködésben megvalósítási fázisba került a társadalom szélére sodródott csoportok felzárkóztatási stratégiája. Ennek keretében az őrkői után közösségi központot hoznak létre Szépmezőn és a Csíki negyedben, és felújítják a szépmezői óvodát is. 

A testület elfogadta a taxitársaságok kérését, miszerint foglalják bele a díjszabásokat szabályozó tanácshatározatba, hogy az éjjeli díjszabás 50 százalékkal magasabb lehet, mint a nappali. Eszerint Sepsiszentgyörgyön nappal legtöbb 2,8 lejt, éjszaka legtöbb 4,2 lejt számolhatnak fel kilométerenként a taxisok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások