Felhívás!

Tehetetlenül, segítségre várva

Tehetetlenül, segítségre várva Kovászna megye

Villany és fűtés nélkül, egymagában, mozgásképtelenként ágyban fekve él egy kézdivásárhelyi idős nő az egyik garzonlakásban. A körülmények elképesztők, de lapunk közreműködésével segítő jobbot nyújt neki a helyi önkormányzat.

A 91 éves Tompos Margithoz egyik olvasónk vezetett el, aki szerette volna, hogy valaki tegyen már valamit a néni megsegítése érdekében, hiszen elmondása szerint nem emberhez méltó, ahogyan élnie kell. Nem túlzott, hiszen látogatásunkkor egy szűkös, nyirkos lakásban, több takaróval bebugyolálva, magatehetetlenül feküdt a néni: egyedüli társaságát egy macska jelentette. Amikor megtudta, miért mentünk, segítséget kért a férfitól, hogy húzza fel, mert ő maga képtelen a mozgásra. Amikor ez megtörtént, részletesen elmesélte élettörténetét.

Megtudtuk, már több éve ágyban fekvő. A férje régebb öngyilkos lett, neki pedig két hozzátartozója van, két fia, egyikük szintén ágyban fekvő beteg, a másik pedig rengetegeget dolgozik, alig van rá ideje. Utóbbinak a neje szokott néha bejárni hozzá, tisztába tenni a nénit, de mint mondta, „azoknak is megvan a bajuk, hiszen az anyatársat is gondozni kell”.

Egy régi, félresikerült műtét miatt bénult le a lába és az egyik keze, azóta ágyban fekvő. Valamikor Oroszfaluban laktak, de azt a házat eladta (elmondása szerint valaki rászedte), az árából pedig megvette (vagy ellenértékében kapta –nem tudta pontosan felidézni) a garzonlakást. Mozgásképtelenként, kétségbeesésében befogadott egy Szász István nevű férfit, aki ugyancsak hányódtatott sorsban élt.

– A bérlőm volt, ő hozta el az ételt a szegénykonyháról, néha mosott rám. A baj az volt vele, hogy sokat ivott: élt-halt az italért és a szivarért. Néha hozzám is vert; nem kézzel, hanem párnával, szakácskönyvvel. Olykor meglopott, a villanyra félretett pénzemet is ellopta, azaz nem fizette ki, így vágták le azt. Egyszer jöttek a Caritastól, hogy segítsenek, de elkergette őket. Ilyen ember volt. Végül egy nap nem tért vissza, egy ismerőse mondta, hogy Pista meghalt: elvérzett egy kocsmai verekedésben – mesélte Tompos Margit.

Négy hónapja nincs villanya, a hideg időkben – azt mondja – jól betakarózott, még azt a pokrócot is magára tette, amivel a férjét annak idején holtan betakarták. Mivel a szóban forgó Pista már eltávozott, és nincs, aki elhozza neki a kantinból az ennivalót, most a Kati Konyháról rendeli, hetente háromszor. Ezt pedig beosztja, hogy elegendő legyen minden napra, mert a 814 lejes nyugdíjából még gyógyszerekre is kell futnia.

Szívesen fordulna orvoshoz, de nem tudja, ki a családorvosa, mert a régi (Zsigmond doktor) nyugdíjba ment, és az újról nem tudja, ki lehet. Azt is szeretné, ha a Caritas újra megkeresné. Csak épp otthonról nem akar elmenni: nem szeretne kórházba vagy idősek otthonába kerülni.

Mátyus Kálmán, a kézdivásárhelyi szociális iroda vezetője elmondta, a néni visszamondta a kantint, mert nem volt, aki kivigye neki az ennivalót, illetve tudnak arról, hogy egy férfi megtagadta a Caritas segítségét. Megígérte, a továbbiakban újra kiküldik a Caritas munkatársait a nénihez, de a beleegyezésével akár a hidvégi idősek otthonába is befektethetik az önkormányzat részleges támogatásával, ahol nagyon jó körülmények vannak, és nem egy idős ember épült fel odabent egészségileg, szellemileg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 21., 8:50
  ÉRTÉKELÉS: 19

  O Istenem!Ra kell venni,hogy bemenjen egy idosek otthonaba.Ott ellasak etellel,gyogyszerrel ha szukseg.Nem szabad igy elnie.Most jon a nyar es nem lesz szukseg futesre,de mindjart itt a tel es akkor megint mi lesz?Egyaltalan,hogy kel fel ahhoz,hogy szuksegleteit elvegezze?A fianak amelyik nem beteg mar kellett volna intezkednie,barmi aron,nem lehet a munka annyira fontos.Nem akarok itelkezni de elfogadhatatlan,hogy egy anyat ilyen korulmenyek kozott hagyjanak.De barkit …meg egy allatot is.El kellett volna vigye akkor a csaladjahoz vagy valami megoldast kitalalnia.

 • User
  Dátum: 2019. május 21., 13:21
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Ha annyi sokat dolgozik a fia akkor biztos van pénze is. Szegyelhetne magát legalább kéne valakit fogadnia aki legalább minden második nap elmegy a nenihez. És mindent rendbe rak. Szégyen hogy egy anyának szenvednie kell. Mikor felnevelte a fiát. Az anyósat ahogy rendezik úgy kéne az édesanyja mellé is állnia. Szégyellje magát.

 • User
  Dátum: 2019. május 21., 19:42
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Lehet valamivel segíteni? Meleg ételt vinni vagy bármi? Akár egy beszélgetéssel, biztos örülne a néni.
  Hogyan lehet felvenni a kapcsolatot vele?

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 20:37
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A kedves fiát is más kellett volna annak idején nevelje…. ha neki az édesanyja ennyit jelent. Szégyellje magát ő is és a felesége is. Ez aljassag de jó nagy.