Felhívás!

Tavasszal már épülhet

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a román kormány a sepsiszentgyörgyi terelőút műszaki–gazdasági tervét. A 335 millió lejes beruházást európai uniós alapokból valósítja meg a város.

Bár a kivitelezést az Európai Unió ágazati operatív programja, a Közlekedés Operatív Program (POS Transport) keretében pályázta meg a megyeszékhely, a tervezést és a dokumentációt – a tanács felügyelete alatt – a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) szerződte le, ezért szükség van a kabinet jóváhagyására – magyarázta Antal Árpád. A polgármester elmondta: a kormány nem ad pénzt a kivitelezésre, csak elfogadta a műszaki–gazdasági tervet, amely rögzíti az út hosszúságát, nyomvonalát és egyéb technikai adatokat.

A következő lépésben kidolgozzák az építkezési engedélyt, leadják a részletes kivitelezési tervet, majd ezt követően lehet meghirdetni a közbeszerzést az út megépítésére.

– Ha minden jól megy, akkor 2021 tavaszán el lehet kezdeni a munkát. Sok csúszás nem fér belé, mert ez még a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus része. A projektet – még ha az úgynevezett N+2-s rendszerből a koronavírus-járvány miatt N+3-ba helyezik át, azaz a beruházást a költségvetési ciklus lejárta után legtöbb három esztendővel kell befejezni – maximum 2023. december 31-éig kell ki vitelezni – mondja Antal Árpád.

A polgármester hozzátette: „ha nem ebben az országban élnénk”, ez az út már rég át lenne adva.
A megyeszékhelyet a keleti oldalon, Szépmező felé megkerülő út, amely Szotyornál tér ki a DN 12-es országútból, és a Sepsi Aréna körül tér vissza, 11,5 kilométer hosszú. A 335 millió lejes beruházás 15 százalékos önrészét az állam fedezi, így a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak – elvben – nem kerül pénzébe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.