Felhívás!

Tavalyhoz képest csökkent a halálozási ráta

Tavalyhoz képest csökkent a halálozási ráta Kovászna megye

Egyelőre továbbra is kevés koronavírusos beteg van kórházban, az intézmény pedig működik, fogadják és ellátják a betegeket, de telemedicinát is igénybe lehet venni – számolt be a vezetőség.

Tegnapi sajtóértekezleten a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége a koronavírus-járvány esetszámait ismertette. Eszerint jelenleg két pozitívan tesztelt beteg van a kórházban, és egy személy kritikus állapotban, szintén pozitív teszttel. Gyanús eset és gyerek jelenleg nincs az egészségügyi intézményben. Az elmúlt héten egy személyt engedtek ki, akit koronavírussal kezeltek, haláleset nem történt – mondta András-Nagy Róbert igazgató.

Dr. Roșu Mátyás orvosigazgató a betegek állapotáról számolt be, mint mondta, mindhárom beteg férfi, ketten a fertőzőn vannak, kétoldalú felülfertőzött tüdőgyulladással, de más társbetegségek is nehezítik a felépülést: szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség. Mindketten oxigént kapnak, maszkon keresztül, közepes folyammal, de antibiotikumos kezeléssel is kiegészítik ezt. Az intenzíven lévő beteg egy 74 éves férfi, akinek társbetegségei súlyosak, cukorbeteg, magas a vérnyomása. Jelenleg nincs intubálva, de magas nyomású oxigénpótlásra szorul.

A vezetőség a kórház egyéb tevékenységéről is beszámolt. Az elmúlt héten 206 beteget utaltak be a kórházba, és 259-en mentek haza. Az átlag beutalási idő 6 nap volt, ami jó mutató, továbbá az elhalálozási ráta is 2,1 százalék volt a tavalyi 4–5 százalékhoz képest, amikor tombolt a vírus – mondta dr. Roșu.
Az augusztusi adatok szerint a sürgősségin 3007 beteg fordult meg, közülük 640 gyerek. Összesen 903 személyt utaltak be, 126 gyereket. A sürgősségen jelentkező páciensek 70 százalékának problémáját helyben megoldották, így nem volt szükség beutalásra.

Augusztusban 298 sebészeti beavatkozást végeztek a kórházban, laparoszkopikus kőtöréseket, előrehaladott daganatos betegek műtétjét, bélelzáródásokat és traumatizmussal járó balesetek áldozatait műtötték meg. Sajnálatos módon olyan eset is volt, amikor verekedés következtében el kellett távolítani a páciens veséjét.

A megyei kórházban az elmúlt hónapban 85 szülés történt, 85 újszülött jött a világra. Emellett 1249 PCR-tesztet végeztek, és 4 koronavírusos beteget kezeltek a fertőzőn. Intenzív osztályra 73 beteg került, közülük hárman voltak Covid19-cel fertőzöttek. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások