Felhívás!

Tavaly szükség volt a civilek segítségére

Tavaly szükség volt a civilek segítségére Kovászna megye

A Civilek Háromszékért Szövetség közlése szerint idén a határidő lejártáig (április 12.) Az év civil szervezete díjra hét jelölés érkezett, Az év önkéntese címre pedig három embert találtak érdemesnek. Ráduly Attila CIVEK-elnök meg van elégedve a nevezések számával, noha mindkét kitüntető címre feleannyi pályázat érkezett, mint tavaly.

Több szervezet is arról számolt be, hogy 2020-ban egyáltalán nem tudtak szervezkedni, a segíteni akarás viszont tág teret kapott a járványhelyzetben…

– Idén, tekintettel arra, hogy az elmúlt évet megpecsételte a járványhelyzet, ez a pályázat ezúttal arra is jó, hogy felmérjük, hányan vagyunk aktívak a megyében a nehezített körülmények közepette – mondta lapunknak Bereczki Kinga tiszteletbeli CIVEK-elnök.
Az év civil szervezete díjra tavalyi sikeres programokkal nevezhettek be a szervezetek. A sikeresség mércéje az is, hány embernek hoz hasznot, hányat sikerül bevonni, mennyire hatékonyan használják ki a meglévő erőforrásokat. A titulusért a Kendu Egyesület a Füstölő Aszfalt programmal nevezett, a rendezvényen 100 speciális igényű résztvevővel sikerült a sport örömét megízleltetni, ki kerekesszékkel, ki rollerrel, biciklivel, babakocsival tette meg a kijelölt távot. Tapasztalatuk és a visszajelzések szerint nagy igény van hasonló rendezvényekre, már csak azért is, hogy a fogyatékkal élők is láthatók legyenek társadalmunkban.

Az Auto Crono Klub a kovásznai Winter (Téli) Rally-val nevezett be, amely egy rangos és nagyon népszerű, sok külföldi résztvevőt is vonzó rendezvény. A Zöld Nap Egyesület a Légy önkéntes, tápláld a lelkedet programmal lehetőséget, azaz önkénteseket fogadó szervezeteket is ajánlott a többiek érdekében dolgozni hajlandóknak. Az United by Music Alapítvány a fogyatékkal élők egyedülálló országos zenei tehetségkutatóját szervezte meg már két alkalommal, a Szeretetiskola Egyesület pedig gyermeket vagy unokát egyedül nevelőknek nyújt segítséget, meleg ebéd biztosításával és délutáni oktatással.

A Civil összefogás programban hat szervezet (Kovászna Megyei Vöröskereszt, Gyulafehérvári Caritas, Máltai Szeretetszolgálat, Diakónia Keresztyén Alapítvány, Gondviselés Segélyszervezet, a sepsiszentgyörgyi evangélikus egyházközség) egyesítette erejét, és a járvány elején a szükségállapotban három hónapig 120 idősnek házhoz szállították a legszükségesebbeket. A Salvatore Egyesület pedig ugyanebben a periódusban 100 önkéntest mozgósított, és közel 300 öregnek adományozott élelmiszercsomagot.

Nem lesz könnyű dolga Az év önkéntesét kiválasztó zsűrinek sem, melyet dr. Gergely Orsolya egyetemi adjunktus (Sapientia EMTE) és Torma Vera, a Diakónia családsegítő ágazatának vezetője alkot, ugyanis a Kézdiszéket, Erdővidéket és Sepsiszéket képviselő jelöltek más korosztályból származnak, más területen tevékenykednek: Sárkány Hanna (Wegener Pro Sanitate Alapítvány) ugyanis 26, Pakuci Tamás (Szentivánlaborfalvi Ifjak – SZI@) 21, míg a vargyasi Sütő Gábor Csaba (Gondviselés Segélyszervezet) 66 éves. Jelenleg folyamatban van a pályázatok elbírálása, eredményt május 5-én hirdetnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.