Tanút kért a cég

Felháborodva fordult szerkesztőségünkhöz egy egerpataki olvasónk, remélve, hogy panaszának utánajárunk. Úgy gondoljuk, a jelzett eset, melyről bebizonyosodott, hogy nem egyszeri véletlen, hanem egy megrögzött attitűdöt tükröz, megéri az utánajárást.

A panaszos múlt pénteken délután háromkor afelől érdeklődött (volna) a megyeszékhelyi állomási autóbusz-pályaudvar információs pultjánál, hogy mikor érkezik meg Csíkszeredából a mikrobusz. Egy középkorú, őszes férfi volt szolgálatban, aki a magyar kérdésre dühösen szólt vissza: Numai românește! Dacă nu știi, nu călătorești! Azaz: „Csak románul! Ha nem tudsz, nem utazol!”.
A pályaudvaron rendszeresen megforduló Éltes Barna szobrászművész két héttel korábban maga is tanúja volt hasonló gorombaságnak, akkor egy idős nőt hagyott faképnél az alkalmazott, mert az magyarul szólt hozzá.
Az autóbusz-pályaudvart működtető Interlogistics cég menedzserénél, Secelean Monicanál érdeklődtünk, hogyan kommentálja a férfi szolgálati tevékenységét. Nemcsak a nyelvi felsőbbség bosszantó, az utas zsarolása is pofátlanság – ítéltük meg. Felettese az általunk jelzett esetekkel szemben olyanról tud, amikor egy magyarországi hölgy esetében, aki nem tudta magát megértetni, a szóban forgó férfi tolmácsot hívott a kollégái közül, udvariasságát a hölgy később egy csomag cukorkával is honorálta. – Nem gondolja, hogy egy ilyen állásban esetleg magyarul tudó valakit kellene alkalmazni? – kérdeztük, mire a válasz az volt, az utasok közül sokan beszélik mindkét nyelvet, majd segítenek, illetve van magyar kollégája is a nevezettnek (aki nem szentgyörgyi származású), aki közbeléphet. Hitetlenkedve kérte, hogy hozzunk tanút, mert ez – a két héttel korábbi esettel együtt – valakinek az ármánykodása is lehet. Kérjük olvasóinkat, amennyiben maguk is tapasztalták az illető helytelen viselkedését, jelezzék szerkesztőségünknek e-mailben vagy telefonon, főleg, ha nevüket is vállalják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 26., 8:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  azt is kiirjak , ha forditott esetekrol van szo? kerul boven , de gondolom nem erdekesek
  csak mindig sajnaltassuk magunkat ….
  ebbol megint nagy hirt akarnak csinalni?

  miert nem beszelunk pld arrol, h a Gosp Com hogyan veri at a lakosokat?
  erdekesebb lenne es hasznos

 • User
  Dátum: 2018. július 28., 11:51
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mi történt volna, ha angolul, netán szerbül, vagy görögül kér jegyet az utas? A jegyárusnak akkor is kötelessége kiszolgálni, ha az csak kézzel lábbal tudja megértetni magát.

 • User
  Dátum: 2018. július 30., 22:46
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Igen, ma megtörtént ez az eset velem is. Szerettem volna egy jegyet venni Budapestre, de nem szolgáltak ki, mert nem románul kértem. Két középkorú nő volt szolgálatban és olyan szintű lekezelő, pofátlan megnyílvánulásban SOHA nem volt részem, mint amit ott tapasztaltam.

  Rámförmedtek, hogy akkor beszéljek angolul, ők nem tudnak biztosítani magyar személyzetet. Megkérdeztem angolul, hogy nem kellene-e tudniuk magyarul, hiszen “elvileg” törvény garantálj a kisebbségi jogokat. Kiakadtak és elküldtek a francba – én pedig nem kaptam meg a jegyem.

  Most menjek taxival Pestre?! Komolyan kérdem.

  • User
   Dátum: 2018. július 31., 9:16
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Valószínű, hogy felkeresem a Hírmondó szerkesztőségét és elmondom részletesen, hogy mi történt a tegnapi vonatjegy vásárlás kapcsán. Őszintén megvallva, nem tudom mi az a Mikó Jogvédő szervezet – lassan 2o éve nem élek Sepsiszentgyörgyön.

   Ami őszintén bántó és sértő, az az, hogy “ungur imputit” lettem a vasúti alkalmazottak szemében – ami lássuk be kielégíti a rasszizmus, diszkrimináció valamint a rágalmazás fogalmát.
   Nagyon fontolgatom, hogy feljelentést teszek a rendőrségen – bár elutazni szeretnék, nem pedig a rendőrséget járni. Tanú is van, hiszen mi is ketten voltunk a vonatállomáson.

    • User
     Dátum: 2018. július 31., 14:14
     ÉRTÉKELÉS: -1

     Tisztelt Uram!

     Köszönöm a jelentkezését, 1 órán belül ott tudok lenni a Szerkesztőségben. Bízom benne, hogy még ott lesznek, sajnos korábban nem tudok bemenni.

     Köszönöm a megértését!

     • User
      Dátum: 2018. július 31., 16:43
      ÉRTÉKELÉS: 6

      Tisztelt uram, megkérem, hogy keressen meg levélben (janos.pozsony@szekelyhirmondo.ro)! Esetleg adja meg kérem levélben a telefonszámát, kellene még néhány adat ahhoz, hogy kérdőre vonjuk az illetékeseket. Előre is köszönöm.

      Pozsony János Csaba.

 • User
  Dátum: 2018. december 3., 12:00
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Hát igen Ez egy ilyen elvekre – nacionalista fajgyűlölő – alapuló cég minden szempontból és mindenkivel szembe, és ez jellemző az egész cégcsoportra is melynek részese a jelen cég is – kereskedelmi kapcsolatba áltam velük, de nehezen lehetett boldogulni eggyes anyasült nemzetiségüvel, ugy hogy szakitottam, ha már a ugyanazon nemű pénzemnek más szagja van -, természetesen vannak kiviteles vezető személyiségek is melyeknek nem annyira a nemzetiség mint az emberség számitt, itt az idösebb tapasztaltabb korosztályú vezetükre értem, a fruska fiatalabbak, nagyon különleges elméjüek.