Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tanoda a jövő nemzedéknek

Tanoda a jövő nemzedéknek Kovászna megye

Tegnap a kézdivásárhelyi evangélikus templomban hálaadó ökumenikus istentiszteletet tartottak a megújult istenházáért, majd elhelyezték a Luther Márton utcában létesülendő óvoda alapkövét.

Hirdetés
Hirdetés

Végh Nimród lelkész elöljáróban köszöntötte a meghívottakat, közöttük az istentisztelet celebránsait: ft. Koszta István püspökhelyettest, Zelenák József esperest és Buzogány Csoma István unitárius lelkészt, továbbá az eseményt dalaikkal, illetve szavalattal színesebbé tevő, Domokos Zsuzsa tanító vezette megyeszékhelyi Cantate gyerekkórust, a kiemelt figyelmet igénylő gyerekek Pro Special csoportját, és az ökumenikus zenekart. „Nagy szeretettel köszöntöm ugyanakkor mindazokat, akik komoly munkával és odaadással segítettek és segítenek folyamatosan az óvoda építésében: a különböző felekezetek, gyülekezetek tagjait”, hangsúlyozta.

Koszta István brassói evangélikus lelkész az alapkőletétel apropóján kifejtette, „Isten csodájának tartom, hogy itt vagyunk, együtt vagyunk, egymást kiegészítjük és felekezetekre való tekintet nélkül ráépülünk az egyetlen létező valós fundamentumra, a szeretet, az örök élet, a megváltás, a szabadság fundamentumára, amely jövendőt biztosíthat mindannyiunknak. Fontos alapkövet helyezünk el a kézdivásárhelyi közösség életterületén, ahol a jövő nemzedéknek állítunk tanodát, ugyanakkor istentiszteleti helyet!”.

Dr. Farkas Balázs első beosztott konzul hangsúlyozta, számára mindig nagy öröm részt venni egy olyan eseményen, ahol egy templom, egy iskola megújulását, felépítését vagy éppen alapkőletételét ünneplik, míg Tamás Sándor az 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét kiszegelő német reformátor, Luther Márton szellemét megidézve vont párhuzamot a 16. század kezdetén a „deformáció útjára lépett Európa”, illetve a mai kontinensbeli állapotok között. „Ha közöttünk lenne, lehet, hogy ma is kiszögezné a 95 tételt, merthogy Európa ma is deformációtól szenved”, hangsúlyozta.

A folytatásban Végh Nimród felolvasta azt az iratot, amely a szervezésben is oroszlánrészt vállaló Imreh Zsombor felügyelő által adományozott, a későbbiekben az alapkő alá helyezett időkapszulában a Székely Hírmondó és Háromszék napilapok, illetve az Evangélikus Harangszó legfrissebb száma, az esemény meghívója, az egyházközség történetét bemutató irat, az épülő óvoda tervrajza, a kiemelt figyelmet igénylő, illetve a gyülekezet gyerekeinek rajzai mellett kapott helyet.

„Ezen az ünnepi napon, a kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom alapkőletételének 77., felszentelésének 74. évfordulóján ökumenikus istentisztelet keretében hálát adunk Istennek a 2019-ben Magyarország kormányának támogatásával felújított templomért, és áldását kérjük az épülő bölcsőde-óvoda munkálataira. Ezután letesszük épülő óvodánk alapkövét”, áll az iratban egyebek mellett, summázva az ünnep legfőbb mozzanatait. Végül a Luther Márton utca 10. szám alatt a magyar kormány, a püspöki hivatal és a kézdivásárhelyi egyházközség közös beruházásaként épülő ingatlannál elhelyezték az időkapszulát, majd az épület alapkövét. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások