Felhívás!

Támogatás gazdáknak

Támogatás gazdáknak Kovászna megye

Most van kikristályosodóban a végső változata annak a de minimis támogatási formának, amely révén anyagi segítséget kaphatnak az étkezési burgonyát termesztő és értékesítő gazdák – ismertette Könczei Csaba parlamenti képviselő.

– Jó lehetőség ez a háromszéki krumplitermelők számára is, a nagy kérdés az, hogy a kritériumrendszerben a támogatás odaítélésének feltétele lesz-e a certifikált, azaz minősített vetőmag használata. Amennyiben igen, az a nagy tételben gazdálkodóknak kedvez, mivel jelentős beruházást igényel az ilyen vetőmag beszerzése. (Certifikált, minősített az a vetőmag, melyet a termelés alatt és a forgalmazás előtt hatósági ellenőrzésben részesítettek – szerk. megj.) Én azt szorgalmazom, hogy legalább az első évben éppen ezért ne legyen ez feltétel, utána majd be lehet vezetni, hiszen az is az érdekünk, hogy a vetőmagtermesztést fellendítsük, és ha van rá kereslet, jobb eséllyel alakul ki a kínálat is – vázolta a mezőgazdasági szakember.

Első évben azonban – a jelenlegi üzemanyag- és műtrágyaárak mellett – nehézséget okozna a certifikált vetőmag árának kigazdálkodása, nyomatékosított. Ami bizonyos, hogy a támogatás terület- és hozamalapú lesz, nyilván hivatalos értékesítési dokumentumokkal is kell rendelkezni, a további részletekről várhatóan a hónap végéig születik döntés. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. február 16., 19:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Könczei Úr! A sok támogatás lényege, hogy a szegény embertől még több pénzt eltérítsenek a gazdagok számára! Minden pályázat erről szól! Így volt az a chips pityókával is, ahol pár dörzsölt pik- pok miliomos lett! X gazdálkodó pl olyan komcsi családból származik, h 89 ben épp h a családfája 1ik ágát nem az ablakon dobták ki, de Ön is vele cimbil! Milliókat kapott támogatást, h haladjon, + ingyen földeket!!!! Ilyen Muki sok van pl. Kézdi környékén is! H a kicsit letörje minden aljasságra képes! Hajrá, csinálják! Engem még csak az éltet, h végre ideje váltani, Ceauşescu sem volt örök! Reméljük a nép tanult és nem hagyja majd mozogni a férgesét!!!! Mi lenne ha a vissza nem szolgáltatott földek sorsát is megnézné?! Többen szeretnénk, igaz nem pénzes……