Felhívás!

Tamás Sándor nem vesz részt a december 1-jei rendezvényeken

Tamás Sándor nem vesz részt a december 1-jei rendezvényeken Kovászna megye

Nem vesz részt Kovászna Megye Tanácsának elnöke a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó sepsiszentgyörgyi ünnepségeken.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Tamás Sándor reagált Sebastian Cucu prefektus nyilatkozatára, amelyben utóbbi kifejtette, meghívják és elvárják a helyi elöljárókat, választott tisztségviselőket a román nemzeti ünnep és az egyesülés centenáriuma alkalmával tartandó ünnepségekre, de “visszautasítják azoknak a részvételét, akik nem értik meg, hogy viselkedésükkel, felszólalásukkal diszkriminálhatják a közösség egy részét”, akik “szélsőséges vagy nacionalista hangvételű beszédet” mondhatnak.

Tamás Sándor szerint a prefektus kijelentése sértő és diszkriminatív. Hozzátette, szerettek volna elmenni a rendezvényekre, de ha választott tisztségviselőként részt vesznek az ünnepen, joggal elvárják, hogy legyen lehetőségük elmondani a véleményüket, “nem tehetnek rájuk szájkosarat”.

“Volt gyerekszobánk, tudunk viselkedni, tudunk fogalmazni, tudunk beszédet is mondani. Három perc alatt románul el tudjuk mondani, hogy mi bánt, és azt is, hogy mit várunk el Romániától. El tudjuk mondani három percben, el tudjuk mondani egy mondatban, idézve azt, ami száz évvel ezelőtt a modern román államot megalapító gyulafehérvári nyilatkozatban is benne van: teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népeknek. Sőt egy szóban is el tudjuk mondani: tiszteletet. Tiszteletet várunk el a román államtól és a román állam képviselőitől” – fogalmazott a megyei tanácselnök, hozzátéve, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a december 1-jei rendezvényeken.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.