Felhívás!

„Szürkemunka” célkeresztben

„Szürkemunka” célkeresztben Kovászna megye

Országos kampány részeként újszerű területet érintenek az éppen zajló, egész évben tartó háromszéki munkaügyi ellenőrzések – mondta érdeklődésünkre Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője.

– Eddig a szürkemunkát alapvetően pénzügyi csalásként közelítettük meg, és erre köztudottan a pénzügyi hatóságoknak volt rálátása (nekünk sokkal kevesebb törvényes eszköz állt rendelkezésünkre). Most, országos kampány részeként mi is igyekszünk ellenőrzésekkel, informáló kampánnyal visszaszorítani a jelenséget. Természetesen bizonyos törvénymódosításokat is várunk, hogy nagyobb hatáskörünk legyen az ellenőrzések során. Autószerelő műhelyeknél és építkezésben már végeztünk ellenőrzéseket, de más területekre is sor kerül – részletezte Ördög.

Rámutatott, a szürkemunka alatt azt értik, hogy a munkaadó és a munkavállaló között ugyan van szerződéses viszony, ám a szerződésben foglaltak nincsenek betartva, az alkalmazott esetleg többet dolgozik, netán „hivatalosan” kevesebb pénzt kap.

– Meggyőződésem, hogy ezt mifelénk is gyakorolják, és az sem titok, hogy ez milyen negatív hatással van a gazdaságra, az alkalmazottakra nézve hosszú távon mennyire káros hatással van. Éppen ezért kell visszaszorítani a jelenséget – összegzett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.