Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szünetel az aratás

Szünetel az aratás Kovászna megye

A kiadós eső miatt megyeszerte leállt az aratás. A szakemberek azt mondják, hogy ennyi csapadék után legalább három-négy nap meleg kell ahhoz, hogy a kalász kiszáradjon, így a héten valószínűleg nem lehet folytatni a munkát.

Legalább egy szűk héttel kitolja ez az aratás idejét – mondja Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a lehullott csapadék nem veszélyezteti a termést, de „minden csúszik”.

Hirdetés
Hirdetés

– Ez az eső nem veri le a kalászt, amíg jég nem hull, addig nincs különösebb baj. A csapadékmennyiségtől nem fog megpenészedni vagy rothadni a gabona, csak éppen aratni nem lehet – mondja az igazgató, aki szerint, miután a következő napokban is esőt mondanak, a jövő héten sem biztos, hogy folytatódni fog a munka.

A szakember elmondta: az aratás július 20-án kezdődött. Az esős napok kezdete előtt betakarították a repce felét és az őszi gabona mintegy 30 százalékát. A tavaszi gabonának egyelőre nem fogtak neki.
A meteorológusok szerint augusztus első napjaiban a nappali hőmérsékletek Erdélyben nem haladják meg 25–28 Celsius-fokot. Erőteljesebb légköri instabilitásra augusztus 1-je és 4-e, illetve augusztus 6-a és 9-e között kell számítani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.