Felhívás!

Szükséges a szülők oktatása

Szükséges a szülők oktatása Kovászna megye

Még a második gyerekem születése után sem tudok sok mindent – vallotta be egy anyuka, és biztosra vehető, ezzel nincs egyedül. Ezért különösen jó hír, hogy a szenátus (még az év elején) hallgatólagosan elfogadott egy olyan törvénytervezetet, mely szerint kötelező lenne a szülés után még a kórházban elvégezni egy csecsemőgondozási alapképzést.

A tervezet többek között előírja, hogy a rövid, félórás oktatásnak kötelező módon ki kell térnie a megrázottbaba-szindrómával járó kockázatokra, a félrenyelés esetén alkalmazandó Heimlich-manőverre, a fulladásos balesetek elkerülését célzó alapvető intézkedésekre, a csecsemők nem megfelelő utaztatásával járó nehézségekre, a láz esetén javasolt teendőkre és az első életévben esedékes oltásokra. A fiatal szülők felkészítőjét maximum 20 fős csoportban lehet megtartani, az apáknak is kötelező módon el kell végezniük, a szülőket pedig csak azután engedik haza a kórházból, miután aláírták, hogy informálták őket a csecsemőgondozás alapjairól.

Kíváncsiak voltunk, került-e gyerek azért orvoshoz, mert éppen a most átadásra szánt ismereteket nem tudta az anyuka. Bodó Erika, a Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház gyermekosztályának főorvosa megerősítette: jó lenne az a tanfolyam, mert – különösen egy népcsoportbon belül és általában a nagyon fiatal szülők – sok mindennel nincsenek tisztában, és volt rá eset, hogy saját hányásától azért fulladt meg a baba, mert a szülők nem tudták, hogy nem szabad őt az ágyon hagyni evés után.

– További ismeretekkel is ki lehetne egészíteni ezt a rövid kurzust – mondta a doktornő –, különösen a hozzátáplálásról, hiszen sokan korán és helytelenül fognak neki (három hónapos csecsemőnek adnak például színezéket tartalmazó gyümölcsleveket, így megnövelik az allergizálódás veszélyét), de a lázcsillapítást övező tudatlansággal is sokszor találkoznak, vagy túl sokáig vár a szülő, mielőtt orvoshoz fordul, vagy túl korán, oktalanul rohan a kórházba.

Pozitívum, hogy már rendszerbe illeszkedő oktatás keretében lehet beszélni erről a témáról, mert van, akihez nem jutnak el az alapvető információk – tette hozzá Ivácson Lilla, ugyanazon intézmény neonatológus szakorvosa, aki bevallása szerint viszont eddig sem engedett el egy kismamát sem az osztályáról az alapvető ismeretek átadása nélkül, meggyőződése szerint sok kollégája hasonlóképpen járt, jár el.

– Nagy terhet vennének le a vállunkról, ha ezeket az ismereteket egy kisfilm formájában tömörítenék. A kezdeményezés mindenképpen jó, lássuk a kivitelezést! – zárta beszélgetésünket Ivácson doktornő.

A megkérdezett anyukák pedig bevallották: mindenképpen, önszántukból is részt vennének egy hasonló tanfolyamon (amelyben azért több mindenre ki kellene térni), akár két gyerek után is. Annak idején nagy könnyebbséget jelentett volna számukra a sok információ közti eligazodáshoz, vagy éppen a nagy bizonytalanságban egy szakértői tanács.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.