Felhívás!

Szolgálatra készülnek

Szolgálatra készülnek Kovászna megye

Elballagtak a Károli Gáspár Református Egyetem illyefalvi kihelyezett tagozatán posztgraduális képzésüket befejező mentálhigiénés végzősök, a hetedik évfolyam hallgatói, akik arra vállalkoztak, hogy embertársaik segítői, szolgálói legyenek. A református templomban tartott ünnepségen boldog-szomorú pillanatokat éltek meg a végzősök, mint az ebben a minőségében leköszönő dr. med. Grezsa Ferenc szakvezető, egyetemi adjunktus is, aki alapításától fogva kísérte a szak kibontakozását.

Az Illyefalvi Konzultációs Központban 2002 óta működik a Károli Gáspár Egyetem kihelyezett tagozatán a mentálhigiénés szakirányú képzés, amelyet a Keresztyén Ifjúsági és Diakónia Alapítvány 2002-ben fogadott be. Mindennek Kató Ibolya tiszteletes asszony volt az ötletgazdája és fő szervezője, az ő munkájának és a kedvező csil­lag­állásnak köszönhetően Illyefalván hamarabb elindult ez az újszerű és hiánypótló képzés, mint Budapesten. A 150 óra önismereti munkából és négy félévnyi elméletből álló képzést több helyi oktató bevonásával működtetik Illyefalván, általa elsősorban emberekkel kapcsolatban álló hivatást űzők (orvosok, tanárok, pszichológusok, újságírók, jogászok, lelkészek, szociális munkások) emelhetik magasabb színvonalra munkájukat, az hatékonyabb és sokszínűbb lesz – magyarázta Papp Ágota pszichológus, a szak egyik szentgyörgyi oktatója.

A templomi ünnepségen Roth Levente bodoki lelkipásztor (maga is mentálhigiénés végzettségű önismereti csoportvezető) nyitó prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, az emberi növekedéshez kell valaki – az isten – vagy valami, amiben hiszünk, és ami vezet.

Dr. Grezsa Ferenc szakvezető, a KRE Pszichológiai Továbbképző Intézetének vezetője azt a gondolatot emelte ki, mely szerint a tények és az igazság nem feltétlenül kongruens fogalmak.
– A tény az, hogy Illyefalván vagyunk, az igazság az, hogy egy olyan helyen és olyan alkalommal, amely összeköt másokkal – mondta, utalva arra, hogy öt országban, a KRE égisze alatt működő öt képzési központban (Budapesten, Beregszászon, Léván, Szabadkán) más magyar mentálhigiénés képzők is végeztek a napokban. Számunkra igen kedves módon a szellemi haza egységét és a végzősök szakmájának szolgáló, segítő jellegét nyomatékosította.

Dr. Kondor Ágota a hetedik évfolyam immár volt hallgatóihoz szólva azoknak a pandémia első hónapjaiban, a krízishelyzetben tapasztalt azonnali szolgálatkészségét értékelte, amivel készek voltak embertársaiknak szolgálatára állni. Majd Kató Ibolya vette át a szót, aki hálával emlékezett arra a folyamatra, mely által kiépült a huszadik évébe lépő illyefalvi képzés.

A 32 végzős és oktatóik igen összekovácsolódtak a képzés során, nemcsak egy kézfogás, egy ölelés is része volt az elbocsátásnak. Az ünnepélyes eskületétel során mindegyik végzős megfogadta, hogy kliensei emberi méltóságát tiszteletben tartja és védelmezi, hivatása gyakorlásával is szolgálja az egyetemes magyarság értékeinek megőrzését és gyarapítását.

A mentálhigiénés segítők új generációjának nevében dr. Rád András László mondott jól sikerült beszédet, majd a következő, nyolcadik évfolyam hallgatói nevében Ferencz Gyöngyössy Gyöngyvér búcsúzott.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások