Hirdetés
Hirdetés

Színjátszásunk hangja könyvbemutató

Színjátszásunk hangja könyvbemutató Kovászna megye

Dr. Szőcs Géza Pro Urbe díjas ny. egyetemi tanár, kultúraszervező, a kézdivásárhelyi Siculus Rádió volt főszerkesztője legújabb publicisztikai könyvét, a Hang-sorozat tizenkettedik, Színjátszásunk hangja című kötetét mutatja be március 23-án, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhelyen, a Borudvar Pajta-termében.

Hirdetés
Hirdetés

A sorozat első kötete, A lélek hangja 2007-ben jelent meg, és a benne olvasható publicisztikai írások, visszaemlékezések a Hang-sorozat későbbi köteteinek előfutárai, hisz szerepel benne kantai iskolatörténet, a kézdivásárhelyi színjátszás- és rádiótörténet, kézdivásárhelyi tanárportrék stb., melyeknek később külön-külön könyvet szán a szerző. Így következik sorra, egy-két éves léptékkel, A szülőföld hangja (2009), Az oskola hangja (2010), A család hangja (2011), Az űr hangja (2012),  A csend hangja (2013), majd négy év kihagyás után A színek hangja, aztán Az emlékfoszlányok hangja (2018), az Elismerések hangja (2019). A járványhelyzet miatt Szavaink hangja (2020) című kötetét a Diákjaim hangja (2021) cíművel egyszerre mutatták be.

Dr. Szőcs Géza tavaly látott hozzá, hogy megírja, bemutassa a kézdivásárhelyi színházi, színpadi kultúrát, visszatekintve egészen a háromszáz éves kantai színjátszásig. A könyv egyfajta válaszként is értelmezhető a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum leköszönő igazgatója, Kolcsár József színművész azon lapunkban is megjelent búcsúmondatára, amelyben a következőt nyilatkozta: „sikerült egy igen igényes színházat létrehozni egy olyan kisvárosban, ahol azelőtt nem létezett semmilyen színházi kultúra.”

Szőcs Géza első felindulásában olvasói levéllel válaszolt erre a kijelentésre, majd gyűjtőmunkába kezdett, és könyv formájában adott nyomatékot válaszának.  

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük