Felhívás!

Szigorítás a megyei kórházban

Szigorítás a megyei kórházban Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója, illetve a megyei mentőállomás mene­dzsere tegnap sajtótájékoztatón számolt be a COVID-19 járvány miatt elrendelt szükségállapottal életbe lépő intézkedésekről. 

A tegnapi – elővigyázatosságból a kórház udvarán tartott – sajtótájékoztató igencsak furcsára sikeredett. Mialatt a kórházigazgató és a megyei mentőállomás menedzsere a média tolmácsolásában megfontoltságra, felelősségre biztatta a polgárokat, illetve az új biztonsági intézkedéseikről, a járóbeteg-rendelőnél, illetve a kórházbejáratnál, de már a mentőautókban is bevezetett betegosztályozási eljárásokról számoltak be, a háttérben csomagokkal megpakolt, hangoskodó látogatócsoport tört be a kórházudvarra. Végül, egy látványosan felpakolt nő kivételével, mindannyiukat sikerült visszafordítani.
Az incidens után a házigazdák keserű szájízzel folytatták a tájékoztatást, hangsúlyozva, a betegosztályozás nem más, mint a betegeknek a koronavírus-fertőzésgyanú szempontjából való megszűrése: ez a művelet, egy nyomtatvány kitöltése pár percet vesz csak igénybe.

– Ahogy lecseng, mert előbb utóbb lecseng ez a kialakult helyzet, én leszek az első, aki bűnügyi feljelentést tesz azok ellen, akik a betegelosztásnál, a kérdőívekben hazudtak. Már most elmondhatom, ügyvédeket fogadunk, és az azonosított hazudozókat felelősségre vonjuk. Fel kell fogni, hogy az intézkedéseket, szigorításokat az egészségügyi személyzet és a betegek érdekében tesszük. Hazugsággal, felelőtlenséggel veszélybe sodrunk másokat! Ha a személyzet megbetegedik, akkor ki látja majd el a betegeket? – tette fel a kérdést András-Nagy Róbert kórházigazgató.

Cimpoi Cristian, a megyei mentőállomás menedzsere kifejtette, ők is jelzik a rendőrségnek a visszaéléseket, hiszen a személyzet fölösleges mobilizálása a stressz mellett anyagi károkkal is jár.
– Legutóbb vasárnap éjszaka telefonon riasztottak, hogy egy sepsiszentgyörgyi polgár, aki Ausztriából érkezett haza, a Szegfű utcában lévő lakásában belázasodott, beteg. Azonnal felvettük a kapcsolatot a közegészségüggyel, előkészítettük a terepre szállást, és végül egy „tréfának” bizonyult a riasztás – háborgott Cimpoi, aki kérdéseinkre elárulta, természetesen van egy bizonyos nyugtalanság a mentőállomás alkalmazottaiban, de mindent megtesznek az életmentők biztonsága érdekében. Háromszéken a mentőállomás összesen 135 fős személyzettel működik.

– Jelenleg 2 munkatársunk van házi elszigetelésben Kovászna városában, miután ezek családtagjai érintkeztek a pozitívnak bizonyuló kovásznai polgárokkal. Minden erőforrás hiánya érzékenyen érint – összegzett a szakember.

András-Nagy Róbert kórházigazgató elmondta, különböző szcenáriókat állítottak fel annak érdekében, hogy előkészüljenek az esetleges beteglavinára. A biztonsági intézkedések során arra törekednek, hogy a főépületet megtartsák a nagy sürgősségek, műtétek számára.

– Valószínű, hogy eljön az idő, amikor Sepsiszentgyörgyön is kezelnünk kell a visszaigazolt eseteket, erre készülünk – hangsúlyozta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások