Hirdetés
Hirdetés

Szigeteket bocsátottak vízre

Szigeteket bocsátottak vízre Kovászna megye

A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya együttműködve a Vízalatti Kutatóközpont Egyesülettel pénteken délelőtt indította el Háromszéken A nád, a víz- és biodiverzitás fenntartható kezelésének eszköze elnevezésű projektet. Az eseményen jelen lévő ötletgazda és az illetékesek a tiszta víz és a biológiai sokféleség megőrzésének kulcsfontosságát hangsúlyozták.

Kiderült, hogy a kezdeményezés célja több úszó sziget megépítése és elhelyezése – egyelőre – a rétyi, besenyői és felsőrákosi tavak felszínén. A projekt a vizek tisztításának és természetes megújulásának érdekében indult, továbbá fő mozgatórugója a biodiverzitás támogatása, a madarak, valamint vízi és víz alatti állatok tenyésztési helyeinek létrehozása.

Hirdetés
Hirdetés

A tiszta víz és a biológiai sokféleség megőrzése két kulcsfontosságú cselekvési terület a fenntartható jövő biztosítása érdekében – állítják a kezdeményezők, rámutatva, hogy a természet kifejlesztette saját eszközét, amely elősegíti a víz fertőtlenítését, és hozzájárul a vízi élőlények fennmaradásához: ez az úszó nádsziget. Az emberi tevékenység következtében a természetes képződmények már eltűntek a vízi élőhelyek többségéből, így ezeket pótolni kell.

Az úszó szigetek 48, egymással összekapcsolható elemből készülnek, melyek mérete 1,2×1,2 méter, kizárólag biológiailag lebomló anyagokat használnak fel ezek elkészítéséhez (fa raklapokat és juta vásznat).

Az eseményen az ötletgazda, Szabó Jenő közismert búvár, a Vízalatti Kutatóközpont vezetője avatta be a jelenlévőket, érdeklődőket a részletekbe, munkásságát, az úszó sziget projekt fontosságát pedig Borbély László államtanácsos, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora méltatta, de több háromszéki hivatal, intézmény, szervezet képviselői, illetve Réty község polgármestere is jelen volt a szigetek „beüzemelésénél”.

Szabó Jenő hangsúlyozta, „ezt a bolygót csak kölcsönbe kaptuk, és előbb vagy utóbb vissza kell adjuk a fiataloknak, gyermekeinknek, unokáinknak”. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy számos növényt, állatot, amit egykoron például neki az édesapja mutatott meg, ő már nem tudja megmutatni a következő nemzedékeknek, hiszen ezek kihaltak, ami fájdalmas.

Egy egyszerű sásbokorral példázta az úszó sziget hatékonyságát: elmondása szerint a vizet tisztító növény a földben jelentős idő alatt fejleszti ki gyökereit, míg az úszó szigeten ennek törtrésze alatt látványos a gyökér fejlődése, így hatékonyabb a víztisztítási folyamat, és akkor még nem is beszéltünk a szigetek több szempontból is hatékony árnyékáról, vagy a madárvilág életében játszott hasznos szerepéről.

Dombora Lehel Lajos, Réty polgármestere a helyszínen, házi-gazdaként elmondta, hogy a rétyi tavat mesterségesen hozták létre a hetvenes évek végén, azóta közkedvelt turisztikai hely, több megyéből érkeznek ide kirándulók. Rámutatott, hogy a tó a rétyiek büszkesége, lelki ügye, szerves részévé vált a településnek, így örömmel fogadták a projektet, és nyitottak ennek a felkarolására, folytatására, kibővítésére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 19., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A rétyi tó nemsokára mocsárrá válik . Szégyen gyalázat,hogy el van hanyagolva . Ha nem ért hozzá a tanács , bízza rá arra aki tudja hogy mit lehet és KELL tenni vele .

 • User
  Dátum: 2021. július 19., 11:02
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Tul sok az alga a retyi toban, valami fu/alga szeru masszat teritettek el a homokos parton amit a strandolok hasznalnak. Szinte lehetetlen a furdes a tavi novenyek miatt.
  A Szent Anna tavat mar reg nem latogatjuk furdes celjabol, a maksai to melleke a brassoi latogatok es talan a haromszekiek szemetelese miatt is szornyu.
  Marad Szentegyhaza vagy a Hargita megyei feredok egy resze – meg Tusnad.
  Balvanyos furdo – talan ujja eled a hamubol – habar az ut jarhatatlan volt sokaig, Kovasznara soha nem jartunk furodni, meg a ’80-as evektol – ha volna is hol, a Fortyogo furdo romokban – a penzehesseg miatt – meg a per miatt. Valoban Kovaszna megye ilyen teren eleg szomoru kepet fest – pedig termeszeti addotsagok vannak. Nem emlitem a regi furdoket amiket nagyapaink talan meg hasznaltak – a WhatsApp generacio – azomban mar nem. Ami a vendegloket illeti – Balvanyos talan a legmelyen, ott nem is igen allunk meg ilyen celbol. Evekkel ezelott a svajci vendegekkel probaltuk ki az egyik vendeglot – hogy nevet ne emlitsek – es ehetetlen volt a felszogalt etel. Sem Kovaszna, sem a tudoszanatoriumi – most szallo, sem Kezdivasarhely nem szalad el a kinalattol – Szentgyorgyot nem ismerem. Tusnadon is leginkabb egy magyarorszagi tulaj altal mukodtetett etterem es szallo ahova erdemes ellatogatni. Borviz utja, tavak, medve les – stb . mind mind nagy szavak, de a valosag elegge foldbe sulykolo. Talan lesz egy ket ember aki nem csak a maga zsebe fele gondol hanem a 100 evvel ezelotti allapotok megkozelitesere. Elvegre mi kellene – tisztasag, deszka medencek, javitas, tatarozas… De mit 100 ev – bar a ’80-as evek szintje is jobb volna a nullanal …

 • User
  Dátum: 2021. július 19., 18:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Elnezest kerek, de Balvanyoson az etel kituno! Nem igazan hiszem, hogy jobban, izletesen foznek mashol.
  Az, hogy most mar a medvek terulete, ez teny, csak azoknak nem esik le, akik ragaszkodnak a tulajdonhazukhoz.