Felhívás!

Szép jószágok sok joggal

Szép jószágok sok joggal Kovászna megye

Ha azt mondjuk, hogy tele van a helybeliek hócipője, jelentősen megszépítve tolmácsoljuk az ószemerjai lakosok panaszát. Sepsiszentgyörgy legrégebbi városnegyedében nyár eleje óta szép őrkői lovak randalíroznak…, mert nekik szabad.

A lovak éjszaka menetrendszerűen érkeznek a romák lakta Őrkő negyed felől – mintegy 20 állatról beszélünk – nagy kutyaugatás, trappolás zavarja a közelben lakók nyugalmát ilyenkor, meg az otthagyott piszok is. Amúgy ez tavaly is így volt – tudtuk meg egy lakostól. Az állatok nappal a Pacé oldalában legelésznek, de bemennek a kertekbe is, az Előpatak felé vezető közút közvetlen közelében bóklásznak vagy vágtatnak, ha úgy tartja kedvük, éppen az úton. Három napig sem szóban, sem személyesen nem sikerült szóba állni az állatok feltételezett tulajdonosával, szabadkozott a helyi rendőrség vezetője, Hadnagy István, aki tisztában volt azzal is, hogy az állatok veszélyeztetik a forgalmat. Ha éppen ott vannak, el is hajtják őket az útról, de befogni ennyi állatot nem tudnak, ez nem veszélytelen munka, nincs ember hozzá, és nincs hol tartani őket, mondta.

Czimbalmos Csaba városgondnok is tudott a nem éppen új keletű problémáról, éppen 20 éve okoznak problémát az őrkői álla­tok, mondta, és azt is, hogy a város már számtalan módon próbált a jelenség ellen fellépni, de a város szélén a befogott lovaknak létesített, bekerített területről ellopták a kerítést, ez a módszer nem működött. Ő is megemlítette, nincs arra személyzete a hivatalnak, hogy a szabadon kószáló állatokat befogják, etessék, míg kiváltják őket, hely sincs erre, a vágóhídra vinni sem helyes megoldás, de esetleg más állatok mellé zárni sem, mert nem tudni, milyen betegségük van. Állandó gondjuk a jogilag is megfelelő, működő megoldást megtalálni – biztosított.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 30., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem is nagyon törekedtek valamit is tenni az űgyben mert a cigánynak csak kimondottan jogaik vannak hiszen hátrányos helyzetüekről van szó. A probléma majd akkor fog megoldódni amikor elkészül az 50 darab szociális lakás amit a polgármester készittet szegény hátrányos helyzetüeknek, ugyanis az ő pártfogoltjai.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 30., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Van mindenre megoldás csak …hol pénz nincs rá …hol hiányzik a hozzá állás sok intézmény részéről ….sokszor hol volt hol nem volt mind a mesékben…….évekkel ezelőtt tettem javaslatot ez ügyben a megyei tanács elnöknél ,aki az ígérte ,ha lesz jogi alapja a megoldásnak akkor segít megoldani ezt a problémát.Egy olyan problémáról beszélünk amely nem csak a megye központban van ,hanem sajnálatos módon az egész megyében időnként fennálló gond.Evek óta keresem a jogi megoldást de sajnos még pillanatnyilag a törvény elég zavaros ,nincs tiszta kép pontosan a megoldás kivitelezésére.Azt sem tartottam korrekt megoldásnak ,hogy az anno befogott lovakat (megoldás hiányában) a vágóhídra szállítsák,ezek csak felületi megoldások ,csillám az emberek szemében és csak az allatok húzzák a nehezet.Meg kell oldani …..az mellet voltam és vagyok ,csak ha meg akarjuk oldani akkor közösen keresünk egy rendes ,tisztességes megoldást

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 30., 12:23
  ÉRTÉKELÉS: 1

  CZIMBALMOS UR AKKOR ON SZERINT A CIGNYOKNAK KOTELESSEGUK NINCSEN CSAK JOGAIK EZZEL ELLENTETESEN A MAGYAR EMBERNEK CSAK KOTELESSEGE VAN DE JOGA NINCSEN!!! FASZA VILAGOT ELUNK , NE HARAGUDJON DE HA NEM TUD TORVENYESEN INTEZKEDNI MINDEN ALLAMPOLGARRAL AKKOR TEGYE LE A LANTOT ES HUZZON HAZA DE HAMAR !!!

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 30., 15:37
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Micsoda eszlenyek alkotjak a varosvezetest!! 20 ev sem volt elegendo megoldast talalni. Persze , hogy nem ha akarat sincs. A ciganyokkal csakis kesztyus kezzel kell banni mert ok a mindenkori , biztos pecsetelok. Szegyen es gyalazat!!!

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 30., 18:28
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Van allategeszsegugy, vizsgaljak meg van arra eleg penz,utana arveresen ertekesitsek a lovakat,lesznek uj, jobb gazdaik, a regiek meg kivalthatjak ha akarjak oket. Ki orizte a lovakat ha a keritest loptak csak el? Ezek szerint a lovakot nem loptak el csak a keritest…vagy lovak sose voltak oda befogva csak a kerites allt? Hol van a sok terfigyelo kamera?
  Miert nincs az orkoieknek buletinjuk,ok is roman allampolgarok nemde? akinek kotelezo lakcime legyen. Van e allatartasi engedelyuk,legelojuk hozza? A lovakat persze kar leloni,mert okosabbak mint a gazdajuk. De egy varosban ahol 5 fajta rendorseg,orszagos csendorkepzo stb. van meg a lovakot sem tudjak kotofekre venni,mi van akkor a bunozoi csoportokkal,azokkal hogy boldogulnak??