Felhívás!

Szabadidőközpont is lesz

Szabadidőközpont is lesz Kovászna megye

Két nagy értékű szerződést írt alá Bokor Tibor polgármester Gyulafehérváron: az egyik az egykori székely katonanevelde felújítását látja elő, a másik pedig a DAC-tónál tervezett piknikezőhely létesítését teszi lehetővé.

Pár napja már tudtuk, hogy Kézdivásárhely egyik legértékesebb műemlék épületére, az egykori székely katonanevelde felújítására nyertes uniós pályázata van a városnak, de Bokor Tibor polgármester nem szerette volna addig közölni a város lakóival az örömhírt, amíg a szerződést alá nem írja, mert „a mai világban csak az a biztos, amit az ember a kezében tart”. Ez hétfőn, április 27-én megtörtént, így 2023 novemberére új kulturális és szabadidő-központja lesz Kézdivásárhelynek, hiszen a kaszárnya teljes körű felújítása mellett az ún. DAC-tónál piknikezőhelyet létesítenek. A két projektet az Európai Unió támogatja, összértékük több mint 30 millió lej.

– Egy régi álom válik valóra. Kitartó, de nehéz munka vezetett idáig, a lehető összes finanszírozási alapnál és állami szervezetnél próbálkoztunk e két pályázat benyújtására, mindeddig sikertelenül. Rengeteg visszautasítás után végre teljesül a vágyunk, és felújíthatjuk városunk egyik impozáns épületét, a kaszárnyát, és rendezhetjük a DAC-tó környékét is – újságolta az elöljáró.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a pályázat elúszik, mert a projektet ugyan nyertesnek nyilvánították (bár egy kiigazítás előtt le is pontozták, több más háromszéki műemlék épülettel együtt – szerk.), de a finanszírozási ágazaton elfogyott a pénz, szerencsére egy utólagos átcsoportosítás után kiegészült az ilyen jellegű munkálatokra szánt keretet. A pályázat szerint a kaszárnya épületében kulturális központ üzemel majd, oda költözik át az Incze László Céhtörténeti Múzeum, és az épület belső tere alkalmas lesz kisebb koncertek, zenei rendezvények befogadására is. Az A-kategóriás műemlék épület felújítása során strukturálisan megerősödik, rendezik és újraosztják a belső tereit. A beruházás összértéke 21.542.435 lej.
A DAC-tó pályázata az elhanyagolt és használatlan területet és zöldövezetet, valamint a tó környékét gondolja újra, és korszerű szabadidős központtá alakítja. A tér összfelülete 24.107 négyzetméter, ebből 7.160 m2-t tesz ki a tó. A szabadidős központ minden korosztály számára kínál kikapcsolódást, hiszen bicikliúttal látják el, zöldövezeteket rendeznek és alakítanak ki, és padokkal, valamint pihenőkkel szerelik fel. Továbbá, kialakítanak játszóteret és különböző szabadidős tevékenységekre alkalmas részeket. A pályázatban ugyanakkor szerepel egy olyan terület létrehozása is, ahol a pedagógusok különféle szabadtéri tevékenységeket szervezhetnek, különös tekintettel a biodiverzitás közvetlen tanulmányozására, valamint az oktatáson kívüli tevékenységeket az ökológia, a biodiverzitás és a környezetvédelem témáira. A beruházás összértéke 9.098.860,75 lej áfával.

A két pályázat vissza nem térítendő összege közel 23 millió, az önkormányzat önrésze 8 millió lej. A munkálat befejezésének határideje 2023. november 30. A finanszírozási szerződés aláírása után a tervezés, majd a munkálat meghirdetése következik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 29., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 5

  En nem tudom milyen kigondolas ez a piknik terv de hogy, folosleges penzkidobas lenne az BIZTOS!! Kerdem en polgarmesterur ki menne oda piknikezni?Kerem szepen hasznalja az agyat es talaljon ki valami okosabbat!!! pl. nincs a varosnak egy furdozesre alkamas helye,pedig a hely adatott!! aljon mar egy kicsit a talpara, kezzel labbal kuzdjon a Fortyogoert mert akkor lenne furodesi lehetoseg is piknikezohely is egycsapasra. Tudom azzal fog ervelni ilyen birosagi ugy /olyan akadalyok. Ezzel hogy piknikezo helyet akar csinalni a varoson kivulre biztosan allitom nem fog nonni a lakosag szemebe SOT lejaratja magat!!Most nevtelenul irtam onnek es tanacsosainak de ha akarja szivese folvallalom a nevem is sot elmegyek szemelyesen is onhoz!!

  • User
   Dátum: 2020. április 29., 17:53
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Tejesen egyetertek a hozzaszoloval Dac toba koltunk penzeket? Jol vagytok? Egy szennyezett ferto az egesz evekig az allati borokbol oda folyt a szenyle veres hulladek sot elhulott allatokat oda dobaltak bele!! Van itt logika ebbe emberek? Jo lenne az ilyen brillians otletek helyett a varos utcait vagy tereit rendeb tenni mert egy fortelem minden !

 • User
  Dátum: 2020. április 29., 18:53
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A Vagohid utcaba a tbhaz elotti 200 nm-t 10 ev alatt nem voltak kepesek leaszfaltozni,se a Fortyogo ugyet rendezni.Na ,de az iden ismet szavazni kell,tehat igerunk,mert olyan szegenyek nem vagyunk…..

 • User
  Dátum: 2020. április 29., 20:36
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Unios pályázat! A pénz a mi adónkból származik, de kintről mondják meg,h mire költsék! Röhej! Igazi biodiverzitás a Dac tó😆 Már a 90 es években volt némi patinája amikor borvizet lehetett még tölteni!!!😂 Végülis nekem ok, tetszik az ötlet! Holnap veszek is 1 szett 19″os alufelnit az 1300as daciamra! Kb ez a prioritás a tanácsnál is! A környéken a földek biztos 1,2 menő újgazdag tulajdonába kerültek!!!😎😎😎

 • User
  Dátum: 2020. április 29., 21:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ha lesz is valamikor a szabadidos helybol valami,hol lehet majd megkozeliteni? Azon a hidon amely a Kaszon pataka folott van a dn 11-es en es ahol kb 50 centi szelles omladozo jarda van?Egymast ero szemely es teherszallito jarmuvek mellett vagy kozott?Jobb lett volna-lenne- a Fortyogot megmenteni a varosnak,nem elkotya vetyelni ,ilyen vagy olyan erdek csoportnak!

 • User
  Dátum: 2020. április 29., 23:11
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Jobb lenne ha a blokkok között rendbe tennék mindenütt a járdákat. Padokkal és asztalokkal ellátni még pár helyet. Egyes “zebrákhoz” fekvő rendőrt tenni és kivilágítani őket. A kutyás gazdákra odafigyelni, hogy az a süket szájkosarat tegyék a kutyájukra, mert őszintén, kutya tartó létemre (és szeretem őket) egy egy ember olyan dögöket sétáltat,szájkosár nélkül, hogy engem is ki ráz a hideg. (kutya becsület, mindenki ismeri). És több tér figyelő kamerát kéne felszerelni. Erre pályázat nem kell, csak pár évig a béka hátsó fertája alá került városnapocskát be szüntetni… (Z. E. K.)

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 8:17
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ajánlom a városvezetés figyelmébe a volt malom környékét, udvarát! Elképesztő milyen szemétdomb, fertőtelep van ott, senkit nem zavar! A ,zsákos” köpködő előtti lugast külön kiemelném!! Nem járt arra senki illetékes??? Egy terepszemlét megérne az Iskola utca felőlről, a város szívében! Vagy magántulajdon? Akkor nagy igénytelenségre vall a tulajra nézve!

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 15:15
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Kedves akárki. Ha nincs mit rejtegess akkor miért ne lenne szükség rá? Rengeteg autót megkarcolnak naponta. Koccanások is vannak. Az én autóm tükrét is vitte valaki az egyik nap. Tehát, ha ekkora idióta barom vagyok, akkor hadd fizessek rá a tükörre 350 lejt. Igen. Igazad van! És a seggembe nem kell kamera,ott vagy te, hátul, látsz mindent! Üdv, az idióta barom (Z. E. K.)

 • User
  Dátum: 2020. május 1., 12:33
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sajnálom a városvezetést őszintén.
  Teljesen fölösleges a Kézdivasarhelyieknek bármit felújítani, alkotni mert úgyis csak elégedetlenkednek és mindenki mindent jobban tud.
  Ha majd kész lesz mi a családdal szívesen járunk majd mindkét helyre és remélem a negatív kommentelok majd otthon ülnek és nézik a Barátok köztöt.