Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos elmondta, a háromszéki vadászok többször is arra hivatkoztak, hogy idén nagy a makktermés az erdőkben, ezért ritkán jönnek le a bükkös, tölgyes részekről a vaddisznók, lesből pedig kevesebb állatot lehet kilőni, mint egy-egy hajtóvadászat során.
– Éppen ezért is oldották fel a hatóságok a hajtási tilalmat. Nálunk durván számolva 3,2 ezer egyedre tehető a vaddisznóállomány, ebből az első kvóta 1125 vaddisznó kilövéséről szólt, utólag, a sertéspestis terjedése miatt újabb 903 egyed lelövésére kaptak engedélyt a vadászok (minden megye kapott ilyen plusz kvótát). Az országos határozat alapján – amely augusztus elején jelent meg – kilencven napos határidőn belül be kell hozni bevizsgálásra a mintákat a kilőtt állatokból. A határidő lassan kifut. Jövögetnek a mintákkal, hétfő óta 35 darabot hoztak be, de elég lassú a folyamat – részletezte a szakember. Érdeklődésünkre dr. Sikó elmondta, Háromszéken nem támadják őket állatbarátok, állatvédők a vaddisznók kilövése, a plusz kvóta miatt.
Arra is fény derült, hogy továbbra is üzérkednek a felelőtlen állatkereskedők: az utóbbi négy napban több olyan autót is feltartóztattak az ellenőrzési pontokon, amelyek Tulcea megyéből érkeztek, és ha nem is disznót, de juhokat, más jószágokat szállítottak az állatürüléktől piszkos raktérben. Hab a tortán, hogy az esetek többségében a szállítmányt igazoló akták sem voltak rendben, így egyik sofőrt 1,5 ezer lejes, a másikat pedig 3 ezer lejes bírsággal sújtották.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások