Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sylvester Lajosnak állít emléket a város

Hamarosan újabb köztéri szoborral gazdagodhat Sepsiszentgyörgy a Hármas Alapítvány kezdeményezésére: Sylvester Lajos újságírónak, színházigazgatónak állíttatnak emléket az önkormányzat támogatásával. A Vetró András által megformált alak az újjáépített városmagban, a Háromszék Táncegyüttes stúdiójának lépcsőin kap majd helyet.

Hirdetés
Hirdetés

A Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány nevében Ferencz Csaba újságíró fordult az önkormányzathoz azzal az ötlettel, hogy támogassa az egykori színházigazgató, művelődésszervező, volt kolléga szobrának felállítását, melyhez megnyerték a Háromszék Táncegyüttest is partnerként, a helyszín biztosítójaként, illetve Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművészt is. Az ő szobortervét már el is fogadták: ez egy életnagyságú, ülő alak lesz, melynek már meg is van az agyagmakettje. Erről fényképet nemcsak azért nem közlünk, mert akkor elvész a meglepetés ereje, hanem azért sem, mert a képzőművész szerint az mindenképpen torzítaná a látványt, a hatást.

Annyit azért elárult lapunknak, hogy Sylvester Lajost ülve, egyenes gerinccel és tettre készen mintázta meg, amint pajzsként tart maga előtt egy könyvet (vagy újságot), egyszerre jelenítve meg őt az írott szó őrzőjeként és védőjeként. A könyv közepébe egy saját maga által tervezett logót illesztett bele. Ezért is, és mivel a stúdió bejáratánál majd ő fogadja a nézőket, színházigazgatói, szoborállítói mivoltára is emlékeztet majd a mű. Ennek avatója jövő nyárra várható, miután igencsak sok dolog van még a leendő helyszínen.

A költségekre (a szobor megalkotására, bronzba öntésére, elhelyezésére, az avatóra) 205 ezer lejt szán a város, az alapítvány a szoborállítás adminisztratív részével és 1370 lejjel járul hozzá annak megvalósulásához. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük