Hirdetés
Hirdetés

Sumákolnak a hivatalok

Sumákolnak a hivatalok Kovászna megye

Nem adták fel a legutóbb jóváhagyott A13-s autópálya-nyomvonal elleni harcot az illyefalvi, aldobolyi és vámoshídi faluközösségek. Szombatra nagyszabású tüntetést terveznek, autókkal és mezőgazdasági gépekkel vonulnának fel Szentgyörgytől a Szászhermányt érintő brassói főútig.

Hirdetés
Hirdetés

Mint a februári tiltakozó falugyűlés és egyúttal a mostani megmozdulás szervezője, Benkő Árpád Jenő közösségi oldalán hírül adta, ezúttal az Illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesülete és a Vámoshídi Állattartók Egyesülete állt a tiltakozók mögé, azaz ők szervezik a tüntetést, melyre legalább 300 érintett személyt várnak.

A résztvevők járműveikkel 11 órakor a Szentgyörgy Illyefalva felé eső kijáratánál, illetve a város végét jelző táblánál sorakoznak fel. A menet a város irányába indul, a szemerjai körforgalomnál visszafordul, és elmegy a szászhermányi körforgalomig, vagyis a brassói főútig, azzal a nem titkolt és törvényes tiltakozási lehetőséggel élve, hogy lassítják a forgalmat az országúton. Mindhárom közigazgatási egység polgármesteri hivatalától megkapták az engedélyt a tüntetés megszervezésére.

Az előzményekre visszatérve, a nagy visszhangot kiváltó és példátlan összefogásról tanúskodó februári falugyűlés után az érintett falvak képviselői és Fodor Imre polgármester Tamás Sándor megyetanácselnök közbenjárása folytán tárgyaltak az autópályát tervező Search Corporation képviselőivel,de nem értek el eredményt, változtatást. A tervezők a megrendelőre, azaz a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaságra (a továbbiakban CNAIR) hárították a felelősséget. A CNAIR a februárban letett petícióra e héten küldött hivatalos választ, amelyben – bár explicit módon nem írja le, hogy nem változtatható meg a nyomvonal – az illyefalviak ellenvetéseit pontról pontra cáfolja, mint ahogy azt is, hogy a sztráda befolyásolná Illyefalva életét.

Lapunknak Benkő Árpád igen nyomatékosan állította, bíróságon fogják keresni az igazukat, alapfokon, felsőfokon és még az Európai Bizottságnál is megtámadnak minden olyan intézményes jóváhagyást, amely az építkezéshez szükséges, és így akkor legalább 15 évig nem lesz autópálya. Mindezt azért, mert az illetékesek nem tartották be a törvényeket, nem szerveztek közmeghallgatást, a pálya megengedhetetlenül közel megy el a faluhoz, amit a domborzat nem indokol, 15 km széles síkságon is elvezethetnék az útvonalat. Azt pedig egyszerűen nem tudják lenyelni, hogy senkitől nem kapnak magyarázatot arra, hogy tavaly nyáron honnan és miért került elő az ötödik nyomvonal, holott volt egy a falvak közössége által hallgatólagos beleegyezéssel elfogadott 2020-as változat.

Felróják Tamás Sándor tanácselnöknek, hogy az urbanisztikai engedély kibocsátásakor arra hivatkozott: széles körű tanácskozás után fogadták el ezt a (tiltakozást kiváltó) útvonalat, holott a falubeliek erről nem tudtak, mert a polgármestertől a CNAIR titoktartást kért. Az intézmény utólagos magyarázkodása szerint ez csak a dokumentáció tartalmára vonatkozott, azért a közmeghallgatást meg lehetett volna szervezni. Utóbbi viszont értelmetlen, ha nem ismerhetik a tervezett nyomvonalat a falubeliek.

– Másfél hónapja azért nem álltunk ki a nyilvánosság elé, és azért nem mentünk törvényre, mert várjuk a békés megoldást, vagyis hogy derüljön ki, igazunk van, amikor a törvénytelenségekre hivatkozunk, és kezdődjön az egész folyamat elölről – mondta Benkő Árpád, aki az EMSZ színeiben Illyefalva helyi tanácsosa is, ugyanakkor viszont cáfolja, hogy ez az egész ügykezelés „kampányfogás” lenne, ahogy korábban ezzel megvádolták. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 8., 7:47
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Helyes, ne engedjek magukat. Semmi penzert kijatszodnak az egyszeru embert. Bezzeg ha retyi odon teruletjeirol volna szo, 70 eurot is fizetne az rmdsz, tamas sanyika negyzetmeteriert.

 • User
  Dátum: 2022. április 8., 8:38
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Abból megítélve, hogy milyen hangvételű volt az a tiltakozó falugyűlés, azoknak sóderút és ökörszekér való, nem autópálya! A prefektus úr és a megyetanácselnök úr ott kellett volna hagyja őket, hogy hőbörögjenek lelkük nyugodalmára!

 • User
  Dátum: 2022. április 8., 8:44
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A Sepsziszentgyorgyot is kikerulo autout megtervezesi is ugy tortent hogy pl a felhajtas amely Ilyefala es Kokos hataraban tortenik hogy hogynem a legjobb termofoldeket szeli at, ketobe vagy tobbe is akar.Ugyanez a helyzet a autopalyava is. Kell autopalya, kell kerulout de nem ilyen aldozatokkal – hogy a legjobb termofoldek legyenek felaldozva erre.A legjobb termofoldek amelyek megelhetest bisztositanak szamunkra, es Kovaszna megye lakossaga elelmiszerigenye kielegitodik valamilyen formaba (egy masik reszet a multik elegitik ki).Mindez ugyebar az RMDSZ nagy fenevadjai tudtaval akik elhalgattak a megtervezet utvonalakat az utolso percig hogy ne keltsenek remenytelen felhaborodast a gazdag es nem gazdag korebe.Ugyanilyen aljas modon probalnak utatfaragni a Sepsziszentgyorgyi Jokai Mor uttal parhuzamosan ahol egyesek vaskos bukszalya leszelheti-keteszelheti masok hazat,garazsat, muhelyet es mindennapi megelheteset akar – mindeszt mind azok beleegyezesevel akik 10-20 vagy akar 30 evvel ezelott oda epitkezesi engedelyeket adtak ki HIVATALOS MODON es at is vetek ezeket az epitmenyeket amelyek most UTBA ALLANAK a nagy magan befekteteseknek – mindez az RMDSZ hivatalos munkaja.Tehat tudjuk hogy ott valakinek haza,muhelye stb volt felepitve hivatalosan ezelott 30 evel de ugy is rabolintunk az ut megepitesere is emely atszelik ezeket mert igy akarja a PENZ.

 • User
  Dátum: 2022. április 8., 18:37
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Jobb lenne értelmes közösségfejlesztèssel foglalkoznának az ottaniak, ne politikai sületlenségekkel. Úgy sem értik azt, és mindig vesztesek lesznek.

 • User
  Dátum: 2022. április 8., 21:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem kell ide vidámpark, nem kell ide sztráda! Mit akarunk eladni a turistának, a tehén seggit? Nem tűnt még fel, hogy nem kell senkinek?

 • User
  Dátum: 2022. április 8., 23:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  remelem bekes tuntetes lesz, nem pedig olyan hangulatu, mint a multkori megbeszeles. De kinezem, hogy ugy fognak viselkedni, mint a kulfoldi unios orszagok gazdalkodoi, ahol tragyat uritenek le a hivatalok ele, tejjel locsoljak es szennyvizes vizelettel az epuleteket