Felhívás!

Sose legyen rosszabb

Sose legyen rosszabb Kovászna megye

2019 a termésátlagok és az időjárás szempontjából egyaránt „elég jó év volt” – állapította meg Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint remény van arra, hogy a burgonya felvásárlási ára hosszú távon egy lej körül „egyensúlyozódjon ki”.

Könczei azt mondja: „visszavett” az idei év jó eredményeiből, hogy idén (éppen úgy, mint a tavaly), nagyon száraz volt a nyár utolsó fele, augusztus vége, szeptember eleje, ami egyrészt megakadályozta, hogy a cukorrépa súlyban és cukortartalomban akkumulálódjék, másrészt nem túl szerencsés módon kitolta a repce vetési idejét. Ezt leszámítva, kevés ok van panaszra.
– Bár nem volt egy kimagaslóan jó év sem a gabona- sem a krumplitermés szempontjából, azért a hozamok jó közepeseknek tekinthetők. Külön öröm, hogy a krumpli, amelynek két évvel ezelőtt 55–60 baniért adták kilóját, most 1,3–1,5 lej. Miután a tavaly is egy lej fölött volt az átlagár, úgy látom, remény van arra, hogy ez hosszú távon se essék egy lej alá, plusz-mínusz 10 százalék, ami jó árnak mondható a termelő szempontjából – mondja az igazgató.
Meglátása szerint ez annak is köszönhető, hogy Franciaországban és Németországban második éve „mossa el” a termést az eső, és annak is, hogy a chipsburgonyát termelők előre lekötött szerződéssel dolgoznak, így „marad hely a piacon” az étkezési burgonyát termelő kisgazdáknak is.
Az átlagos terméshozam egyébként csaknem pontosan 23 tonna hektáronként, ami annak ellenére, hogy 8,4 százalékkal kevesebb, mint tavaly (az igazgató cáfolta a burgonyatermelés 30 százalékos visszaeséséről szóló „rémhíreket”), még mindig jobb, mint a sokévi átlag (ez nagyjából 21,5–22 tonna hektáronként).
Jó hírnek számít az is, hogy a háromszéki gazdák idén több mint tizenháromezer hektáron termeltek krumplit, ami bő ezer hektárral több, mint 2018-ban.

A malomipari gabona felvásárlási ára nem volt ennyire „acélos”, de a kilónként megadott 65–70 bani nem számít rossz árnak, még a takarmánygabonát is értékesíteni lehetett kilónként 50–55 baniért.
Az átlagtermés hektáronként 4200 kilogramm volt, ami „leheletnyivel” (kb. 3%-kal) több mint tavaly, amikor a júliusi esők „eláztatták” a kenyérbúzát.
Az igazgató megerősítette: minden mezőgazdasági támogatásra szánt összeget belefoglaltak az idei költségvetésbe, így „mindenki, mindent megkapott”.
– Nem áll az, hogy késtek volna a kifizetések. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) minden támogatásformához rendelt összeget időben, az előre egyeztetett forgatókönyv szerint kifizetett. Nem volt elmaradás a hazai paradicsom- és fokhagymatermelést ösztönző programmal sem – mondta el az igazgató.
Kovászna megyében idén tizenhárman vettek részt a paradicsom- és nyolcan a fokhagymaprogramban. Könczei kifejtette: a mezőgazdasági miniszter azt ígérte, hogy „minden életképes programot folytatni fognak”, márpedig e fenti kettő bizonyosan az.
Az igazgató cukorrépával kapcsolatos észrevételeire visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 1., 10:00
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Hallottál róla? Vannak jóemberek, rosszemberek és sofőrök, mint a viccben. Egy ideje az újságokban szemünkbe vigyorog a kommunista beállítású statisztika kísértete. A zemberek így már 4 vagy több félék lesznek lassan.