Hirdetés
Hirdetés

Sörivóknak való

Sörivóknak való Kovászna megye

A szépmezői ipari park vezetősége sem tudja megszelídíteni a tomboló hazai bürokráciát, ami elrettentő hatással van a befektetőkre. Ebben az ellenszélben mégis lassan révbe ér az ipari parkba betelepülő egyik új vállalkozás: a Rutin Bauleitung cég által felszerelt kis, kézműves sört gyártó műhely egy hónapon belül indulásra készen áll, illetve állhat, ha a hivatalok és hivatalnokok is úgy akarják.

Orbán Zoltán és Szabó Rudolf öt éve kezdték dédelgetni eme kisvállalkozás ötletét, amikor cégük prágai építőipari munkákban volt elkötelezve. Ott látták, hogy gombamód szaporodnak a kis sörgyárak, mert nagy a kereslet a különleges és finom kézműves sörökre. Két évig érlelték a gondolatot, végül 2017 márciusában tették le szándéknyilatkozatukat a kiszemelt épület kibérlésére – meséli Szabó Rudolf a kis gyár csillogó acéltartályai között.

Hirdetés
Hirdetés

„Borzasztóan hosszú licit” után sikerült bérbe venni a 370 négyzetméteres épületet, aztán kipofozták, végül tavaly átvették. Megkezdték a gyártósor felszerelését, jelenleg 90%-ban készen vannak: egyik helyiségben a malátaőrlő, mellette a cefrézés és a főzés két 500 literes tartályban történik, miután előzetesen tisztítják a vizet, kivonják belőle a nemkívánatos klórt, sókat. A főzetet átszivattyúzzák a másik teremben levő 4, egyenként 2000 literes érlelőtartály valamelyikébe, amelyek mellé még két kisebbet is hoznak. Következik a palackozó, mellette a leendő raktár. A befektetés összértéke eléri a 200 ezer eurót.
Egyelőre a tulajdonosok alkotják a „személyzetet” is, „mi lelkes amatőrök vagyunk” – mondja Szabó Rudolf, aki otthon kísérletezett már sörkészítéssel, de lesz egy szakember, egy sörfőző mester is a csapatban, a csíkszeredai Sapientia Egyetem doktorandusz élelmiszermérnöke, Tankó György.

A tervek szerint kezdetben egy szűretlen, világos és barna, felsőérlelésű IPA-sört gyártanának – már a befektetés hírére jelentkeztek brassói vendéglők, jövendő forgalmazók –, de a későbbiekben egy felsőérlelésű vörös ale-lel tervezik bővíteni a kínálatot. Bár egyelőre még az építőipari vállalkozás nevét viseli az évi 800 hektoliter árpalé gyártására berendezett sörfőzde, lesz majd külön neve, ahogy minden forgalomba kerülő sörtípusnak is.

– A hivatalok általában több jóváhagyást kérnek, mint ami szükséges vagy amit törvény előír, nemhogy hetek, hónapok is eltelhetnek, míg bár azt közlik velünk, hogy még kell valami irat. Az egyes jóváhagyások megszerzése 1–7 hónapot vett igénybe, a vámhivatalnál, ahol most rendezzük ügyünket, az ügyfeleik visszajelzése szerint 8-15 hónapig kell várni, bár a hivatalnokok 3-4 hónappal biztatnak.
Közben minden egyéb hivataltól kiadott dokumentum érvényességi ideje lejár (általában 30 napig érvényesek), azokat folyton frissíteni kell.

– Ha a saját honlapjaikról letöltött űrlapokat viszem kitöltve, akkor is újracsináltatják, mert „az már megváltozott”. Legutóbb a rendőrségen végül elfogadták az általam bevitt változatot a „jól van az úgy is” megjegyzéssel – meséli Szabó Rudolf az elmúlt három év vesszőfutását.
De most már eltökélten mennek előre: „jól kell csinálni, s akkor jó lesz, mert az ágazat feljövőben.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások