Hirdetés
Hirdetés

Sokban nem értenek egyet

Sokban nem értenek egyet Kovászna megye

Az RMDSZ megszavazza az ellenzék által az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványát – mondta el megkeresésünkre Márton Árpád. A parlamenti képviselő szerint ez „még véletlenül sem jelenti azt”, hogy egyet értenek az „alkotmányellenes lehallgatásokkal”, de elfogadhatatlannak tartják az igazságügyi miniszter tevékenységét.

Márton Árpád azt mondja: az egyszerű indítvány „elég sok mindent” tartalmaz, a szövetség ezek közül azzal ért egyet, ami a miniszterrel függ össze, ezért megszavazza az indítványt, jóllehet, ha még átmenne is, akkor sem lenne semmi tényleges jogi következménye.

Elfogadhatatlan, hogy a miniszter az igazságügyi törvények másfél évig tartó parlamenti vitájára egyszer sem ment el, hanem egy semmire fel nem hatalmazott államtitkárral képviseltette magát, most pedig, csak úgy, saját kútfejéből, egy rendelettel „átírja a fél törvényt”.

A miniszter magánutas tevékenységéből egyébként úgy tűnik, hogy a kormánypártnak is elege van, Florin Iordache alelnök szokatlanul éles hangnemben bírálta Toader akcióit, ami nem túl sok jót sejtet a tárcavezető jövőjét illetően. 

Az indítványban felsorolt egyéb kitételektől azonban mereven elzárkóznak.

– Azzal változatlanul nem értünk egyet, hogy alapvető jogaink és szabadságaink veszélyben vannak, nem értünk egyet az új törvénymódosításokkal sem, de nem értünk egyet a titkos protokollumokkal és alkotmányellenes lehallgatásokkal sem. Kifogásoljuk, hogy nem ültették gyakorlatba az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelvet, és tiltakozunk az ellen, hogy az általuk képviselt kisebbséget nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik – sorolta Márton Árpád.

Hirdetés
Hirdetés

A képviselő szerint a független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat, és ezek a bírákra és ügyészekre is érvényesek, mert „ők sem lehetnek a törvény fölött”.

Emlékeztetett: az RMDSZ mindig is ellenezte, hogy a kormány sürgősségi kormányrendeleteket adjon ki, és azt mondta, hogy nem érthetnek egyet azzal, hogy miután szétválasztották a bírák és ügyészek karrierjét, ettől eltekintsenek a magas rangú ügyészek kinevezésekor. Megjegyezte, hogy a vonatkozó törvény vitájakor a most ehhez ragaszkodó ellenzék nem értett egyet a karrierek szétválasztásának szükségességével.

Az indítványról tegnap kellett volna szavazni az alsóháznak, ám erre nem került sor, mert a kormánypártok kivonultak, az ellenzék soraiból pedig annyian hiányoztak, hogy a testület döntésképtelen volt.

Bár az ominózus, az igazságszolgáltatási törvényeket módosító, 2019/7-es számú sürgősségi kormányrendeletet, egy másik sürgősségi kormányrendelettel máris módosították, ez most már nem tűnik elégségesnek: országszerte, így Sepsiszentgyörgyön is, tiltakoznak a bírák és ügyészek. Jănică Chiper, a sepsiszentgyörgyi bíróság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a héten naponta, délelőtt fél tíztől fél tizenegyig, egyórás sztrájkot tartanak a rendelet miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük