Felhívás!

Sokasodó medvekárok

Sokasodó medvekárok Kovászna megye

Minden medveügyekben érintett intézmény hivatalos volt arra a múlt heti gyűlésre, amelyet dr. Ráduly István prefektus hívott össze a kormánybiztosi hivatalba. Azt, hogy a téma mennyire is időszerű, újra megerősítette a valóság: éppen a gyűlés ideje alatt érkezett a hír a bölönpataki támadásról, amelyben súlyosan megsebesített egy embert a nagyvad.

A vidéki önkormányzatok képviselői, a vadásztársaságok, azon állatorvosok, akiknek szerződésük van a polgármesteri hivatalokkal a medve elaltatására, a katasztrófavédelem, a csendőrség, a rendőrség, a környezetvédelmi hivatal, a környezetvédelmi őrség és erdőőrség vezetői mind felszólítást kaptak, hogy vegyenek részt a pénteki találkozón, amelyen a prefektus arra keresett megoldást, hogyan lehet előrelépni, kilépni ebből a jelenlegi állapotból, mikor folyamatosan veszélyeztetik az embe-rek életét és javait a nagyvadak. A medvék külterületen történő kilövését lehetővé tevő törvényt a találkozó napján még nem hirdette ki az államfő ( tegnap viszont már igen – szerk. megj.), pedig a medvekárokra és az állomány-túlszaporulatra igazából most már csak a kilövés lehetne megoldás, az áthelyezés sem működik, mert mint Benedek-Káplán Gábor, az Erdőőrség igazgatója is elmondta, a vadásztársaságok már nem fogadnak saját területükre medvét, az ő beleegyezésük nélkül pedig ezek nem helyezhetők át.

Mint azt lapunknak a gyűlés után Ráduly István elmondta, elsősorban azt nehezményezi, hogy az idei év első fél évében alig három kártérítési aktacsomót véglegesítettek, ami tekintve a medvetámadások nagy számát, elenyésző szám. Azt szerette volna tudni, mi ennek az oka, de a vadásztársaságok és a polgármesteri hivatalok egymásra hárították a felelősséget, sok településen pedig még nincsenek kialakítva azok a munkacsoportok sem, amelyek jogosultak lennének közbelépni, ha a nagyvad belterületen rongál vagy pusztít a gazdaságokban.

A kormánybiztos felszólította a hivatalokat és minden érintetett, hogy hatékonyabban foglalkozzanak a medvekárok adminisztratív részével is, magyarul: állítsák össze az iratcsomókat. Nagyon rövid, szerdai (azaz tegnapi) határidővel azt is kérte a megjelentektől, hogy nyújtsák be a vonatkozó törvény szükséges módosításaira vonatozó javaslataikat, amelyeket ő már e héten a kormány, illetve a szaktárca fele továbbít. Ezek között például olyanok lennének, hogy nemcsak az elpusztított állatokért, terményekért járjon kártérítés, hanem a felborogatott, tönkretett hűtőkért, leszaggatott kerítésekért, ajtókért is, illetve, ami még ennél is fontosabb, azonnal ki lehessen lőni a medvét, ha már ismert, többször visszatérő, kárt okozó példányról van szó.

Kovászna megyében 2022 első félévében mintegy 90 esetben okozott kárt a medve, ez a szám nagyjából azonos a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált esetekkel – árulta el érdeklődésünkre Gheor-ghe Neagu, a Környezetvédelmi Hivatal igazgatója. Ehhez képest a megyének az idén hat év után először kiadott megelőzési kvóta szerint 13 medve lőhető ki.

Az ügyben megkérdeztük Máthé Árpádot, Árkos polgármesterét is, aki vadászként is rálát e kérdésre. Ő ezúton is mindenkit bátorít, hogy jelentse a kárt a hivatalban, mint elmondta, ők a községben történt két támadás esetében az aktacsomókat összeállították és továbbították. Úgy gondolja, abban igaza volt a prefektusnak, hogy bombázni kell az állami hivatalokat e jelentésekkel, a módosító javaslatokkal viszont a törvény közmeghallgatásának idején kellett volna jelentkezni.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. július 7., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 7

  S arra a kerdesre nincs semmi iras e cikkben hogy mit kap a nagyvad altal megsebesitett ember aki szerencsejere nem vesztette eletet a talalkozas soran.Nembeszelve azzal a szenvedessel , remalmakkal amit ugyan megkap.Tehat a medve altal elpusztitott joszagakat esetleg megteriti az allam kb 100 ev mulva es ezert nem jelentik hivatalosan is az emberek mar a medvekarokat de ha embert pusztitt el a nagyvad aszt aki a csaladot tartsa fen munkaja soran es magat atarsadalmat – arra a csalad nem kap semmit.
  Nesze semmi fogd meg jol ezek az inteszkedesek amit a roman kormany csinal.Minden egyes telepulesre betevedo medvet konyortelenul kikelene loni es PONT – semmilyen mas mellebeszeles nelkul.Mindjar oda jutunk hogy kutya helyet lehet tartani annyi van beloluk.Szerintem amig a roman parlament elott nem all meg egy duba vagy 10 elaltatott medvevel amelyek miutan felebrednek egy kicsi rendet csinalnanak a kornyeken ez a kerdes soha nem lesz megoldva romaniaban – marmint ha figyelembe veszuk hogy a nagy demokraciaval mar eltel 33 ev,

 • User
  Dátum: 2022. július 7., 10:41
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ráduly István prefektus naponta szólalt fel az oltás érdekében, a medvékkel kapcsolatosan nagy a csend. Az ember élete csak akkor számít, ha a gyógyszeripar húz hasznot belőle?