Felhívás!

Sok a cukorbeteg

A helyes táplálkozás hónapját indította el a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy egészséges életmódra ösztönözzék a lakosságot. Országos szinten, de Háromszéken is magas a helytelen táplálkozás miatt kialakult cukorbetegek és elhízott személyek száma.

Az optimális táplálkozási állapot elősegíti a szervezet növekedését és fejlődését, fenntartja az egészségi állapotot, lehetővé teszi a napi tevékenységet, és részt vesz a szervezet védelmében – áll a közegészségügy közleményében.

Ugyanakkor, a nem megfelelő táplálkozás, általában túlzott táplálékbevitel, a fizikai tevékenység hiányával társulva a krónikus betegségek számának folyamatos növekedéséhez vezet. Ezek közül a legfontosabbak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség. Világszerte 11-ből 1 ember cukorbetegségben szenved, minden második cukorbeteg személy nincs diagnosztizálva, minden ötödik cukorbeteg pedig 65 év feletti.

Romániában a legutóbbi, 2018-as statisztikák szerint 161.330 cukorbeteg személy volt a nyilvántartásban, akik közül 2623 gyermek és serdülő. Ebből egy év alatt 76.134 új megbetegedést jegyeztek felnőtteknél, 798 esetet gyermekeknél és serdülőknél. Ugyanakkor 2765, cukorbetegség miatt bekövetkezett elhalálozás is történt. Kovászna megyében szintén 2018-as adatok szerint 7496 személy volt érintett a betegségben, ebből 65-en gyerekek.

A cukorbetegek közül 4812-en városon, míg 2684-en vidéken élnek.
Az egy hónapig tartó kampány célja egy pozitív, az egészséges életmóddal szembeni hozzáállás kialakításának ösztönzése, főként a cukorbetegség megelőzésére. Ugyanakkor a Covid19-cel való megfertőződésben a krónikus betegek és az idős személyek a legkiszolgáltatottabbak – hívják fel a figyelmet. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.