Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

SIC Feszt Sugásfürdőn – jó életérzés volt

SIC Feszt Sugásfürdőn – jó életérzés volt Kovászna megye

A fesztiválközönség korosztályából már kikopott megfigyelőként is úgy tűnt, teljesült a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetem szervezőinek, a Háromszéki Ifjúsági Szervezet stábjának az a célja, hogy minden tinédzser számára tartalmas időtöltést nyújtsanak, elérhető áron. A hétvégén Sugásfürdőn ezrek buliztak, százak művelődtek, az idő pedig kivételesen szép és meleg volt. Ugyan ha valaki keresi, talál kritizálnivalót is, de az összbenyomás egyértelműen pozitív, s ami a lényeg, ezt a részvevők mondják.

Hatalmas háttérmunkát feltételez ez a háromnapos rendezvény, melynek programjai legalább 7–8 helyszínen zajlottak, műsorában több fejtágító előadás szerepelt, főleg környezettudatosság, karrierépítés témában. Ezeknek az előadásoknak a törzsközönségét azok az egész megyéből toborzott, illetve jelentkező, többnyire tizenéves önkéntesek képezték, akiknek a munkaköri leírásukban ez kötelességként szerepelt. Több csoportba beosztva ugyan segítettek a kommunikációs, programszervezői, logisztikai, dizájneri feladatok megoldásában, de a szervezők egy képzésprogramot is összeállítottak a tinédzsereknek, amelyekben többek között arról is szó volt, hányféle civil szervezetben lehet tevékenykedni, mit nyerhetnek ezáltal, hogyan kell nyilvánosság előtt megjelenni, az első benyomást kialakítani. A rendezvényszervezésről, célcsoport megtalálásáról, költségvetés hozzárendeléséről szóló előadás után közös munkával a jövő évi SIC Feszt program „piszkozata” is elkészült.
Az utolsó koncertek előtt vasárnap Grüman Róbert és a csoportfelelősök kiértékelték az elvégzett munkát. Egyik oldalról azt jelezték vissza, intenzív élménycsomag volt, hamar eltelt, az önkéntesek elhatározták, hogy nemcsak az évi három napig, hanem annál többet is szeretnének bekapcsolódni valamilyen ifjúsági szervezet munkájába. Másrészt viszont most nem gyakoroltak nyilvános ostorozást, nem is kell, jövőre majd azokat választják ki, akik komolyan vették, amit vállaltak.

A képzés fejtágító előadásait tapasztalatom szerint általában élvezték az ifjú önkéntesek, már amennyire engedte kialvatlanságuk. Többek bevallása szerint ugyanis összesen 10 órát nem aludtak 3 nap alatt, vagyis csütörtöktől vasárnapig. Ezért a szombat-vasárnapi előadóknak oroszlán módjára kellett küzdeni a hallgatóság figyelméért, de le a kalappal, sikerült nekik megragadni azt, lazák voltak, jófejek, hellyel-közzel még az interaktivitást is sikerült megvalósítaniuk.

Bemutatták a három székelyföldi turisztikai applikációt
Pénteken a székelyföldi megyék turisztikai applikációit ismerhették meg az érdeklődők, köztük a diákok is, a Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter Kihelyezett gyűlésén, amely számukra főleg azért lehetett érdekes, mert megtanulták, hány szempontból lehet, kell felmutatni egy vidéket, mi fontos egy idelátogató vendégnek, illetve mivel tehet hozzá egy helybeli a turizmushoz: elsősorban kedvességgel, felkészültséggel, készséges információadással.
Később Forró Gyöngyvér, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sajtótanácsosa adott elő Protokoll és nyilvános megjelenés témában. Nem hagyta a diákokat a babzsákon szunyókálni, mert ugye a tapasztalati tanulás maradandóbb, így a döglött hal kézfogást, a Putyin és Trump-módi szerinti uralkodó kézfogást is szemléltette, de szó esett a tetkók viseléséről, az alkalomhoz és közönséghez illeszkedő öltözékről, a közösségi hálón megjelenés kelepcéiről és a státusszimbólumok jelentőségéről vagy jelentéktelenségéről (amennyiben nincs tartalom mögötte), valamint a testbeszédről is. Meg a nyilvános beszédről, amely akkor jó, ha a 4S elv szerint (Strong start – strong stop) megszerkesztjük, azaz erős a kezdés, jó a vége és érzelmeket vált ki. Mert – s ezt mindenkinek tudatosítani kell – egy idegenben 7 másodperc alatt kialakul az az első benyomás, amelyet aztán nehéz felülírni.

Hirdetés
Hirdetés

Harmincon felül már közel a vég?
Pénteken a szervezők összeültették a politikusokat és a diák-önkénteseket egy Activity keretében megmérkőzni. Elismerésünk Tamás Sándornak, a Kovászna megyei Tanács elnökének, Borboly Csabának, Hargita megyei kollégájának és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek, mert vállalták a kockázatot, hogy felsülnek, amikor a tinédzser korosztályt foglalkoztató dolgokat kellett körülírják, lerajzolják, elmutogassák. Merthogy ez történt, Tamás Sándor műveltségének nem volt része az USNK, nemcsak neki, a többieknek sincs meg ByeAlex Apátok dala, és csapatban sem tudtak egy rövid, vicces, Insta-sztorit remekelni, jó képminőséggel. Csak segítséggel tudtak egy kis internetet elővakarni a helyszínen, így most megtapasztalhatták azt is, milyen az, amikor beosztottjaiknak azt mondják „Oldd meg!”. No de tudták mi az influenszer…
Fel lehet róni a fiataloknak, hogy 16 évesen nem a szubszidiaritás kivesézése a fő elfoglaltságuk? De tudtak szöveget írni a kereszténység, párt, bürokrácia, pártkampány szavak felhasználásával, és bátran nekiveselkedték Tamás Gábor Ó, Erdély szép hazám című dala eléneklésének is. (Nem) kicsit volt hamis, de vállalta magát az előadó!
Ez alkalomkor kiderült – mikor az „öregeknek” adták át a szót –, hogy az önkéntesekből legalább egynek 30-on felül kezdődik az öregség, többüknek pedig 40-en felül…

Jó a Családi nap receptje
Nem csalódtak azok a fiatal szülők, akik kijöttek a hagyományosan nekik szánt rendezvénysorozatra. Tömötten érkeztek a Szentgyörgyről óránként érkező buszok, babakocsik, babák, nagy gyerekek, szülők, nagymamák szorongtak az ingyenes járatokon. Aztán kiengedtek Sugásfürdőn, mert annyi elfoglaltságot kínáltak nekik, hogy a bőség zavarában szenvedtek. A gyermekek 27-féle foglalkozáson vehettek részt, a gólyalábon járástól a nemezelésig, a hajdíszkészítéstől a ládamászásig, a mesemondástól a pogácsasütésig. Eközben az a felnőtt, akit hagytak, az Ici-pici egyesület sátrában hallgathatott előadásokat a szülésről, szoptatásról, babahordozásról, a Népi és Művészeti iskola jurtájában fenntartható divatról és mobiltelefonos fényképezési cselekről. Jó kis közös élmény volt, ha mesét hallgattak a gyerekekkel, vagy ha bábjátékot néztek (kicsi árnyékot hiányoltak a térről). Csernik Szende lábbábos mesemondó az apukákat is ráncba szedte, nem hagyta percre sem félrenézni őket. Több mint 600 család látogatott ki a rendezvényre, sokan először jöttek, de biztos, hogy nem utoljára.
Míg a kicsik a Családi nap tisztásán hancúroztak, alkottak, Ficz Antal tréner az előadósátorban a hatékony időgazdálkodás fortélyait adta elő a jövendő menedzsereknek. Nem igazgatói időbeosztásról szövegelt, hanem az élet mene­dzseléséről, amely azzal kezdődik, hogy célokat tűzünk ki, azokat leírjuk, átolvassuk, sokszor tervezünk és elemzünk, mi sikerült a tervből. Hogy ne váljunk robottá, aki mások álmaiért robotol.

Interaktív divatozás
Vasárnap Máté-Babos Réka a székelyföldi fiatalok divatjáról beszélt, vagyis inkább kérdezett, majd a tettek mezejére hívta a fiatalokat. Bár kezdetben úgy tűnt, nincs székely divat, a globális a trendi, a kezükbe adott rongyokból a fiatalok meglepően sokféle fazonú mellényt kreáltak maguknak. Szó esett arról, miért olyan a kifutók divatja amilyen, az androgün divatról, fast fashionről, női jogegyenlőségről. Nagy merítés egy óra alatt.
Gergely Orsolya, a Sapientia miniszoknyás egyetemi adjuktusa a virtuális világba próbálta bevonni kissé lemerült hallgatóságát. Hogyan viselkedjünk az online és analóg világban, hogyan ne? – ez volt a kérdés. Néhány jó tanácsot most közreadunk (a közösségi hálóról van szó, most ez a kihívás): Légy óvatos és megfontolt! Ne légy túl komoly! Ne trollkodj! Légy szkeptikus! Ne légy naiv és hiszékeny! Ne légy arrogáns és agresszív! (megesett ugyanis, hogy ezért már kirúgtak egy egyetemi előadót is). Fektetett telefonnal illik a videót készíteni (főleg, ha megosztjuk).
A kreatívkodást a koktélkészítéssel is gyakorolhatták a sicfesztezők: Doci Lóránt olyan alkotóelemeket hozott, amelyeket szabadon lehetett variálni, annak a veszélye nélkül, hogy valaki valami ihatatlant produkáljon: Amerie, lime-szirup, feketeribizli-szörp, gyömbér, bazsalikom és mentalevél, citrom, gin, szódavíz, jég és még egyebek is szerepeltek a pulton. Nagy volt ám a kereslet! De sokan önként és szabadon alkoholmenteset kértek. Ez most nem panasz, hanem elismerés.

A bulikról semmi?
De, most akarom mondani, hogy az USNK fesztiválnyitó-koncertjén legalább ezer ember volt, akik élőben nézték, hogyan nyomtatja a homlokára Filep Kund a színpad dobogójának élét. A sürgősségen hét öltéssel varrták össze a Kundi örök SIC Feszt szuvenírjeként szolgáló hosszú hasadást. A másnapi Margaret Island koncerten legalább kétszerannyian voltak, harmadnap a Szomszédnéni Produkciós Iroda előadására is tömött buszok érkeztek. Ezek már az „öregeknek” is feküdtek, később pedig a DJ-k bulijain inkább az egy és két X-esek ugráltak.

Részleges reklámfogyatkozás

Mindig lesz, amin javítani, ezt valószínűleg mi is így megkapnánk a szervezők helyében, mert hogy ennyi embernek minden jó legyen, az gyakorlatilag szinte lehetetlen. Én mégis javasolnám, hogy a zsírban sült fast food menüket, hamburgereket és édességeket kínálók mellett egészségesebb és nagy melegben hűsítő fogásokkal is hívjanak meg szolgáltatókat.
Nem sikerült megvalósítani a célul kitűzött szelektív hulladékgyűjtést, nem tudni mi okból, de legalább a szemét nagyját reggelenként összeszedték az önkéntesek, az ebédjüket pedig papírtányérokban szolgálták fel nekik.
A szervezőknek és segédeiknek még mindig van feladatuk, most zajlanak az utómunkálatok, leszerelés, összecsomagolás, takarítás, aztán, miután kialudták a SIC Fesztet, megtörténik a hivatalos elemzés, számbavétel, kiértékelés is, természetesen majd erről is tudósítunk.
Mindenképp jár az elismerés a támogatóknak, a megyei és városi önkormányzatnak, cégeknek, RMDSZ-nek, BGA-nak, Tega-nak, mert sok embernek és gyereknek élményt, örömet, emlékeket szereztek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 13., 9:00
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Kár volt a régi jól bevált helyszínről elvinni. Ott több ember megfordult, és hangulatosabb is volt..
  Értem én, hogy infrastrukturálisan jobb, de megközelíteni, pont annyira bonyolult. Megölték a rendezvény hangulatát.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 13., 16:56
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nagy tömeget megmozgató rendezvény volt. Egy ilyennek a megszervezése, lebonyolítása óriási munka a szervezőknek. Sok ember dolgozott, nagyon sokat, hogy ez megvalósulhasson. Ezért mindenképp elismerés, köszönet jár.
  De.. A cikk szerint öregnek számítok, de sebaj. Van pár észrevételem. Tudom, hogy nagyon jól telt a fiataloknak, sőt, nagyon jól. A tömegben többnyire tizenéveseket láttam, és ezért megdöbbentő, hogy milyen sokan iszogatnak, sört meg egyebeket. Nyilvánosan ..Mi van azzal, hogy nem szolgálunk ki 18 év alattiaknak alkoholt? Szerintem is a kaja felhozatal kevés volt. És nem volt semmi az sem, amikor tini lányok a tök sötétben a buszhoz fel kellett menjenek, ott, a medvék birodalmában. Jó, hogy a nagy lárma egy kicsit távol tartotta a medvéket, de mégis. Nem mehetne le a busz végig? Ezt a jövőre nézve át kellene gondolni. Hogy mennyire volt zökkenőmentes az utazás, azt kommenteljék azok, akik többször mentek.