Felhívás!

Sertéspestis-ellenőrzések

Sertéspestis-ellenőrzések Kovászna megye

Az országban immár 23 megye küszködik újra sertéspestis-fertőzéssel, a legtöbb esetben az emberek felelőtlensége járul hozzá a veszélyes kór terjedéséhez – tájékoztatott dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Ha tavasszal országos szinten is megtorpanni látszott a fertőzés terjedése, az új malacok megszületésével, ezek árusításával, valamint a vaddisznók nyári vonulásával ismét felütötte fejét a járvány. Persze az esztenákra kivitt sertések is könnyen kapcsolatba kerülnek a fertőzött vaddisznókkal, továbbá az oda kilátogató, tejtermékeket vásároló személyek hordják szét a vírust. Az ember nagyban hozzájárul a járvány terjedéséhez – fejtette ki dr. Sikó.

Háromszéken közel nyolcszáz vaddisznót vizsgáltak be, és csak 7 vaddisznót találtak elhullva, ezek jó részét autó ütötte el. Ugyanakkor több mint ezer házi sertést is bevizsgáltak, egyiknél sem azonosítottak fertőzést.

Az esztenák ellenőrzése során két gazdát bírságoltak meg, akik a tiltások ellenére sertéseket vittek a nyári szálláshelyre, a jószágokat megfigyelés alá helyezték.

– Hét „hivatalosított” bellér is van a megyében, akiknek engedélyük van állatokkal való kereskedésre. Egynél olyan állatmozgásokra derítettünk fényt, amelyekre nem tudott magyarázatot adni, így bevontuk az engedélyét, és 12 ezer lejre bírságoltuk – összegzett dr. Sikó. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.