Felhívás!

Sepsibükszád járványidő után

Sepsibükszád járványidő után Kovászna megye

Sepsibükszád polgárai igencsak példásan viselkedtek a koronavírus miatti tiltások idején, március óta a település élete nem állt le, csak átalakult. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztések előkészítésére – tudtuk meg Bács Márton Csaba polgármestertől. Tervekről, aktualitásokról, panaszokról érdeklődtünk az elöljárótól.

Kifejtette, hogy a sepsibükszádi polgármesteri hivatal munkatársai a járványidőben, a kijárási tilalom alatt is munkálkodtak, főképpen az internet segítségével: mivel így is alkalmazott szűkében vannak – három állás betöltetlen –, fel sem vetődött hogy felfüggesszék valakinek a munkaszerződését. Kiderült, hogy a koronavírus eddig elkerülte a települést, több mint nyolcvan, külföldről hazaérkező személy volt elkülönítésben, de senki nem lett beteg. Ennek apropóján Bács kiemelte, a falu lakói példásan betartották a szigorításokat, a kijárási tilalmat.

– A települést átszelő 12-es országúton, pontosabban az iskola előtti résztől a tusnádfürdői kijáratig egy, a gyalogosok biztonságát szolgáló járdát szeretnénk kialakítani: jelenleg ez a prioritásunk. A tanulmányt helyi költségvetésből már elkészíttettük, a jóváhagyásokra várunk, illetve a szükséges összegre pályáznánk. Az említett szakaszon, főképpen télen, a gyalogosok számára járhatatlan az útszél. De elkészült az utcahálózatok aszfaltozására is a szükséges tanulmány: ez egy nagyobb méretű, de igencsak szükséges munkálat. Eddig azért nem sikerült ezzel foglalkozni, mivel először a vízhálózatot, csatornarendszert kellett kiépíteni a faluban – magyarázta Bács.

Az elöljáró elpanaszolta, tavaly novemberben avatták fel a gyepes futballpályát a településen, de azóta a tél, illetve a járványügyi helyzet miatt nem tudták kipróbálni, egyetlenegy focimeccset sem sikerült lejátszani rajta.
– A fiatalok naponta bombáznak a kérdésekkel, hogy mikor lehet focizni, birtokba venni a pályát. Utánajártunk, tanulmányoztuk a törvényeket, de egyelőre az idevágó szabályok erre nem adnak lehetőséget – részletezte.

Bács végszóként a medvejárások problémáját is felvetette, hangsúlyozva, a település lakói már elérték „tűrőképességük legfelső határát” ebben a kérdésben.
– Napi szinten közelítik a falut, illetve bejárnak a településre a medvék, a hegyen az egyik esztenánál egy tehenet ölt meg a nagyvad a napokban. Tarthatatlan a helyzet – panaszolta.
Lapunk a vadkárokról érdeklődött, de eddig csupán a tehenes incidens került az illetékes hatóságok asztalára, erre igényeltek kártérítést.
– A medvék főképpen a terményben okoznak kárt, a háziállatokra, szerencsére még nem vetettek szemet – összegzett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.