Felhívás!

Senki nincs az intenzíven

Egyetlen koronavírussal kezelt beteg sincs az intenzív osztályon a megyei kórházban, viszont továbbra is kell vigyázni – hívták fel a figyelmet az orvosok.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház heti járványügyi adatait ismertette András-Nagy Róbert igazgató és dr. Roșu Mátyás orvosigazgató. Jelenleg a kórházban 13 koronavírus-fertőzött és 4, koronavírus-gyanús eset van ellátás alatt, utóbbiakat az elkülönítőben tartják megfigyelés alatt.
Hosszú idő óta a legjobb hír, hogy jelenleg sem a sebészeti osztályon, sem az intenzíven nincs koronavírusos beteg. Ugyanakkor dr. Roșu Mátyás fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a kórházban fekvő, Covid19-cel fertőzött páciensek közül senki nem volt beoltva. A legfiatalabb fertőzött 22 éves, és elég súlyos állapotban van.

Az orvosigazgató azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban 9 beteg ment haza gyógyultan, de sajnos 4 haláleset is történt. Az elhunyt személyek 72–87 év közöttiek voltak, mindannyian más, súlyos társbetegséggel is küzdöttek: cukorbetegség, agyvérzés, gyomorvérzés.

Az elmúlt időszakban a koronavírussal kezelt betegek mellett 215 pácienst utaltak be a kórházba, és 238-an távoztak gyógyultan.

Lapunk kérdésére András-Nagy Róbert kórházigazgató kifejtette, nem szerveznek oltásmaratont a kórházban, viszont továbbra is fenntartják annak fontosságát, hogy mindenki oltassa be magát.

Több erdélyi városban is szerveztek a kórházak oltásmaratont, ahol a lakosság gyorsan megkaphatta a koronavírus elleni vakcinát előjegyzés, várólista nélkül. A Kovászna megyei kórházban egyelőre nem is terveznek ilyen akciót. András-Nagy menedzser úgy véli, az oltási központok programja lefödetlen, így nem szükséges a kórházban is kialakítani az oltópontokat, számukra az elsődleges feladat nem az oltás megszervezése, hanem a betegellátás. Az igazgató kifejtette: vannak közegészségügyi szervek, amelyek az oltáskampány szervezésével foglalkoznak, viszont, amennyiben igény van rá, természetesen bekapcsolódhat a kórház is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.