Felhívás!

Senki nincs az intenzíven

A heti Covid-fertőzésszámok mellett több témáról is szó esett a megyei kórház vezetőségének szerdai sajtótájékoztatóján.

Szerdán nyolc koronavírusos beteget ápoltak a megyei kórház fertőzőosztályán, egy gyanús eset pedig a pneumológián fekszik elkülönítve. Egyikük két Pfizer-oltás után fekszik bent, s bár pozitív, a beutalását nem a SarsCov2-vírus, hanem enterokolitisz (hasmenés) okozta kiszáradás indokolta. Ezzel kapcsolatban Roșu Mátyás, a kórház orvosigazgatója elmondta, ismert tény, hogy a védőoltás csak 94–95 %-os védettséget biztosít, és nem a betegségtől, hanem a súlyos formáitól véd, az illető betegnél különben még igen rövid idő telt el a második oltás óta.

Senki nem szorul intenzív terápiára, bár van, aki oxigénterápiára igen. Egy 86 éves idős férfi halála összefüggésbe hozható a Covid-fertőzéssel, ő szívproblémákkal, magas vérnyomással is küszködött. Hat beteget engedtek gyógyultan haza.

Jelenleg 238 beteget látnak el a kórházban, ez a 600 ágyas kapacitás 40%-os kihasználását jelenti, de a járványkörülmények megszorításait tekintve 80%-ot. Ez a szám 170–250 között oszcillál, hétvégén átlag 170 körül mozog, ugyanis sok beteget hazaengednek, hét elején viszont megugrik.

A poliklinikán is nő a vizsgálatokra jelentkezők száma, sajnálatos módon azonban sok olyan online foglalást jegyeznek, amelyeket aztán nem érvényesítenek, de ezt nem is jelzik, így pedig ezek a személyek másoktól veszik el a lehetőséget a konzultációra, akik esetleg jobban rászorulnak. Havonta 150–180 ilyen nem jelzett lemondást tartanak számon az átlag 7000 vizsgálatból, pedig egy telefonhívást vagy e-mailt könnyen megejthetnének az illetők.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.