A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Se jegyek, se pénz

Az orvosok bérének látványos emelése kétségtelen, hogy legalább részben megoldotta, vagy mindenképpen jelentősen lelassította az orvosok elvándorlását, s ez mindenképpen nagy eredménynek mondható, ám újabb elégedetlenségeket is bevezetett. Ezt tetézi az étkezési és a vakációs jegyek körüli bonyodalom, amely ügyben a Sanitas Szakszervezeti Szövetség perrel fenyegetőzik.

A szakszervezet Kovászna megyei fiókja szerint elsősorban a megye négy kórházát érintik a gondok, és főleg azon alkalmazottak körében vált ki elégedetlenséget, akik nem részesültek béremelésben sem.
Az első gond a vakációs jegyek, amit a kórházak alkalmazottai nem kaptak, és nem is fognak kapni. Ez a járni jár, de nem jut tipikus esete, hisz a kórházak vezetősége nem vitatja el a kérés jogosságát, viszont azt mondják: a költségvetésben nem volt erre a célra elkülönített összeg, mert akkor, amikor azt kidolgozták, még nem volt szó arról, hogy vouchereket kell adni, a saját bevételekből pedig nem futja.
– A kórházak menedzsmentje szerint nincs amiből adjanak vakációs csekket, és attól tartok, ez valóban így is van. Ezzel együtt van egy törvényes rendelkezés, ami szerint ez az alkalmazottaknak jár. Azzal természetesen nem érthetünk egyet, hogy az amúgy csökkentett költségvetésből úgy adjanak pénzt ilyen célra, hogy az az egészségügyi ellátás rovására menjen, ezért ezt a gondot a minisztériumnak kell megoldania – mondta el Vasile Neagovici.
A megyei szakszervezet elnöke hozzátette: folyamodványt nyújtottak be az egészségügyi minisztériumhoz, hogy biztosítsák a kórházaknak ezt az összeget, annál is inkább, hogy diszkriminatív helyzetet eredményezett az ágazaton belül is, mert a minisztérium alárendeltségébe tartozó egységek – mentőszolgálat, megyei egészségügyi igazgatóság – megkapták a csekkeket.
A másik gond az élelmiszerpótlékhoz kötődik, amit az ebédjegy helyett adnak. A szakszervezet szerint ugyanis tévesen értelmezik a törvényt akkor, mikor ezt 42,5%-os adóval sújtják.
– Ezzel a gyakorlatban átlagosan körülbelül száz lejjel csökkentik a béreket. Az élelmiszerpótlékra semmilyen adót nem kellene kiróni. Mi ezt már elejétől fogva jeleztük, de nem volt, aki meghallgasson – állítja Neagovici.
A szakszervezeti bizalmi azt mondja: a hibásan kiszámított adó miatt, azoknak a fizetése, akikre „még nem került sor” a béremelésnél, nemhogy nőne, csökkenni fog. Ezek közé tartoznak az orvosokkal egyenrangú végzettséggel rendelkező, de a bérek szempontjából róluk „leválasztott” biológusok, vegyészek, illetve az ápolók, az irodai és a takarító személyzet. Az szakszervezet kérte a minisztériumtól, hogy mihamarabb oldják meg (legalább) ezt a két dolgot. Ha kérésük nem talál meghallgatásra, a szakszervezet attól sem riad vissza, hogy beperelje a szakminisztériumot a közigazgatási bíróságon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások