Hirdetés
Hirdetés

Schimmel-pianínó ajándékba

Schimmel-pianínó ajándékba Kovászna megye

A tehetséges sepsiszentgyörgyi művészpalánták javát szolgálja az a Schimmel-pianínó, amelyet a Fejes Művészeti Akadémia Egyesület hétfőn adott használatba a Plugor Sándor Művészeti Iskolának. Így a tanintézet hangszerellátottsága máris egy picivel jobb, mint eddig volt, mert – Sebestyén-Lázár Enikő igazgatónőt idézve – jelen pillanatban „közepesnek” mondható.

A Fejes-akadémia kottákat, könyveket is adományozott az iskolának, de további gyümölcsöző együttműködés is kilátásban van az intézmény és a civil szervezet között a Magyar Kulturális Intézetnek, illetve Szebeni Zsuzsának, a Fejes Művészeti Akadémia Egyesület alapító tagjának köszönhetően. A magyarországi civil szervezet tavaly nyáron alakult meg azzal a céllal, hogy a valamely művészeti ágban tehetséges gyermekek kibontakozását, érvényesülését segítse. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságához benyújtott pályázatát kedvezően bírálták el, ennek köszönhetően több erdélyi város művészeti iskoláiba is juttattak értékes, felújított hangszereket.

Hirdetés
Hirdetés

Fejes Krisztina zongoraművésznő Marosvásárhelyen maga adta át a Schimmel-zongorát, könyveket és Szokolay Sándor-kottákat, Székelyudvarhelyen a Bösendörfer-koncertzongorát és Yamaha-pianínót, de oda még további hangszereket is visznek. Nagyszeben még ezután fog részesülni az adományból, Sepsiszentgyörgyön pedig hétfőn történt meg az átadás.

A szerződés aláírása előtt Derzsi-Papp Álmos hangszerjavító még felhangolta a pianínót, ennek kapcsán pedig szóba kerültek az egyesülettel való jövőbeni együttműködés részletei: ezek a diákoknak tartandó mesterkurzus vagy a tanároknak tartandó továbbképző formáját ölthetik, nálunk ugyanis a Kodály-módszer egyáltalán nem ismert, nem szerepelt a tantervben, ami nagy hiányosság. Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója a kezdetektől fogva építi a kapcsolatot a Fejes Művészeti Akadémiával, és a fiatal zenei tehetségeknek különböző pályázatok, kiállítások keretében próbál segíteni.

Sebestyén-Lázár Enikő igazgatónő az esemény kapcsán lapunknak elmondta, idén bővítették oktatási kínálatukat, oboa- és orgonaszakot indítottak, de a hangszer mindig kevés, az orgona pedig különösen drága: az önkormányzat támogatásával most egy olyan digitális zongorán tanulhatják a hangszer titkait, amelyen több hangszín van, illetve a szemerjai református egyház által nekik ajándékozott orgonán gyakorolhatnak a diákok. A művészeti tantárgyak oktatásához tankönyveik nincsenek, a tanárok is többnyire szubjektív módszertan szerint igyekeznek átadni tudásukat, miután a nekik szánt útmutatók is rettentően elavultak. Ezért is örült különösen a Fejes Művészeti Akadémia adományának és a kibontakozó együttműködésnek. További jó hír, hogy ettől a tanévtől tanára az iskolának korábbi tehetséges növendéke, a mostanra nemzetközi hírű előadóművésszé érett Szőcs Botond.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük