Felhívás!

Sarat hordanak az útra

Meglehetősen rosszul néz ki, amikor tenyérnyi sarat hordanak ki a leaszfaltozott útra a mezőről érkező munkagépek. Az esztétikai szempontoknál is fontosabb az, hogy ezáltal az utak sokkal balesetveszélyesebbekké is válnak.

Sokfele előfordul, hogy a megyei vagy éppen országutak útburkolatára traktorok és egyéb erőgépek ujjnyi, néhol tenyérnyi vastagságban hordanak fel sarat, és emiatt, főleg ha egy kis csapadék is hull, vagy köd csapódik ki, valóságos korcsolyapálya alakul ki, a személygépkocsik (és nem csak) nagyon könnyen becsúszhatnak a sáncba (és nem csak).

– Ez igaz, csak tenni nem tudunk semmit. A rendőrség feladata lenne rendet tartani. A törvény előírja, hogy a gumikat le kell tisztítani, a közutakra sáros abroncsokkal felhajtani tilos – nyilatkozta megkeresésünkre Kovács Ödön megyemenedzser, aki a vonatkozó jogszabályt is megjelölte.

A közúti közlekedésre vonatkozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet 102. cikkelyének 26. bekezdése szerint szabálysértésnek minősül, és IV. csoportbeli bírsággal sújtható, aki olyan gépjárművel hajt fel a közútra, „amelynek sár van a kerekein vagy karosszériáján, amely lerakodik az úttestre, vagy amelyből a forgalom biztonságát veszélyeztető termékek, anyagok hullnak le vagy szivárognak”.

A bírságok IV. csoportja 9-20 büntetőpontot jelent, ez a második legsúlyosabb kategória, a legsúlyosabb, ami természetes személyekre kiszabható. Egy büntetőpont – elvben – a bruttó minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg, ám ezt 2020 januárjában egy kormányrendelettel 145 lejes szinten „befagyasztották”, így megmaradt a 2017 eleji értéken (A 2020. de­cem­ber 31-ig érvényes korlátozás nélkül 223 lej lenne.) Ez – a fenti esetben – akár 2900 lejes bírságot is jelenthetne. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 16., 10:00
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Sarat a mezőről az aszfaltra? Tisztelt uram, ajánlom megtekinteni a Sport és Puskás Tivadar utcai munkálatok színhelyét…A taxisofőr nem akarja megkörnyékezni a zónát a sár okából. Az itt lakók meg türelmesen tanuljanak meg – ne adj isten hölgyek magassarkúban- csúszkálni a decemberi latyakban…Áldott az utászok munkája…Sok- sok okoskodó főnök, szivarszünet…így kell ezt. CA LA NOI!!!