Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Saját cégre bízza az önkormányzat a tyúkfarm bontását Sepsiszentgyörgyön

Saját cégre bízza az önkormányzat a tyúkfarm bontását Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat cége, a Sepsi Útépítő kft. fogja elvégezni a volt tyúkfarm bontását, a munkálat értéke több mint 9 millió lej. A bontás ősszel kezdődik – döntött csütörtöki ülésén a sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő-testület.

Hirdetés
Hirdetés

Mint a tanácsülésen elhangzott, elkészült a bontás általános költségbecslése – ez 9 232 856 lej áfástól – következő lépésként pedig a Sepsi Útépítőnek kell letennie egy ennél kisebb összeget tartalmazó árajánlatot. Ezt majd egy bizottságnak kell jóváhagynia, azután kezdődhet a bontás.

A munkálat direkt odaítélésével sokat nyer a város, hiszen a licitekkel rengeteg idő elvész, különösen ha megfellebbezik a nyertest, de a más megyei cégek amúgy is sokszor túloznak munkakapacitásukat illetően. Ezzel szemben a város a saját cégét ismeri, tudja mire képes, megvan a felszereltsége is a bontáshoz – tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől.

Ahhoz, hogy a közbeszerzést mellőzni tudják, teljesülnie kellett három feltételnek – magyarázta a határozattervezetet előterjesztő elöljáró: nem szabad a cégben magántulajdonnak lennie, az önkormányzatnak teljes ellenőrzéssel kell bírnia fölötte, és a cég nem végezhet az összmunkálatok egyötödénél többet más megrendelőnek. 

Fotó: Tuchiluș Alex

A tyúkfarm helyére 96 szolgálati lakás és egy duális egyetemei kampusz épül, mindkettő az Országos Helyreállítási Alap finanszírozásával. A lakások esetében már elég előhaladott fázisban van a tervezés, a kampusz esetében ez nem mondható el, ezért nem is annyira sürgős a bontás. A nagy betoncsarnokokat télen is lehet bontani, így legalább akkor is lesz feladata a cégnek, amikor egyéb időjárásfüggő munkálatokra nem kerülhet sor.

A kampuszra a PNRR-keretből 85 millió lejes vissza nem térítendő támogatást kapott a város, további 20 millió lejjel a megye, város és kisebb részben a Babeș-Bolyai Tudományegyetem járul hozzá a beruházás megvalósításához. A lakások építésére 5 millió lejt nyert a város, itt még nem tudható az önkormányzat önrésze.

A bontással, lakónegyed-építéssel együtt a kivitelezési határidő 2026 vége, ugyanígy a kampusz esetében is. Ez egy elég közeli időpont, úgy tűnik, ezt illetően a városvezetésnek is vannak némi aggályai. Kisebb eredményként könyvelik el viszont, hogy legalább sikerült a beruházási osztály létszámát 4-ről 6-ra növelni.

A 11 hektáron elterülő egykori tyúkfarmot 2020-ban vette meg az önkormányzat. Terve az, hogy belátható időn belül ez a terület rendezett része legyen a városnak, a jövőt és a közösséget szolgálja – fejtette ki Antal Árpád polgármester Kelemen Hunor szövetségi elnök sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 29., 20:45
  ÉRTÉKELÉS: 11

  A Varadi iskola melletti epulet sincs kihasznalva. Tobb negyzetmeter van kiadva berben mind amit oktatasra hasznalnak. A masik felso oktato intezmenyben a hallgatok szama 50% lemorzsolodott. Meg az inas iskolakban is jobb volt az arany es azok meg el is tudtak helyezkedni a szakmajukban.

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 11:12
  ÉRTÉKELÉS: 3

  De a Bolyaisok legalább délutáni foglalkozásokat csinálnak majd a több száz kisiskolásoknak is, szakköröket, nemcsak az egyetemistákat oktatják majd. Ehhez mérten alakítják ki a szaktermeket, felszereléseket, amelyhez a meglevö épület nem alkalmas, termei max 30-40 főt tudnak egyszerre befogadni, ennél több kisiskolást nem lehet bezsúfolni ugyanarra a foglalkozásra. De ami a legfontosabb, hogy ennek az épületnek a korszerüsítésére nem lehet uniós pályázatos pénzeket lehívni. Pláne meg uniós pénzböl építik fel majdnem teljes egészében. Utána más rendeltetése is lehet a felszerelt korszerü mégnagyobb épületnek. Ellenben a Sapientia a Magyarországon élö magyar adófizetök pénzéböl lesz megvalósítva.