Felhívás!

RÖVIDEN

Idei adóújdonságok

Január elsejétől 20-ról 19 százalékra csökkent az ÁFA, eltörölték a különleges építményekre kivetett, úgynevezett oszlopadót és az üzemanyag literenként 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adóját is. Gazdasági szakértők szerint az intézkedések révén rövid távon csökkenek a vásárlói árak, de várhatóan visszakúsznak a jelenlegi szintre. Ugyancsak idéntől változik az egészségbiztosítási járulék kiszámításának módja is: havonta öt országos átlagbérre maximálták azt az alapot, amelyre az 5,5 százalékos járulékot kell fizetni. Többé nem mentesülnek az egészségbiztosítás kifizetése alól azok a magánszemélyek, akik szerzői jogokból, befektetésekből vagy más forrásokból valósítanak meg jövedelmet, miközben már fizetésük, nyugdíjuk után fizetnek ilyen biztosítást. Idéntől korlátlan időre kiterjesztik a vállalkozások befektetett nyereségére vonatkozó adómentességet.

 Adótörvénykönyv módosítás várható

A képviselőház csütörtöki rendkívüli ülésen tárgyalja az adótörvénykönyvet módosító tervezetet.Spell Web InfoTech. A rendkívüli ülés összehívását Liviu Dragnea házelnök kezdeményezte. A törvénytervezet – amelyet a szenátus már elfogadott – többek között előírja, hogy az 1 050 lejt meghaladó nyugdíjak után sem kell jövedelemadót fizetni, illetve hogy az egészségbiztosítási alaphoz való hozzájárulást a nyugdíjasok esetében az állami költségvetésből biztosítják.

 Szórták a pénzt szilveszterkor

Az év végi minivakáció során 170 000 romániai turista több mint 40 millió eurót költött el itthon és külföldön – derül ki az Idegenforgalmi Munkáltatók Szövetségének (FPTR) közleményéből. Ez szerint 155 000 romániai polgár itthon szilveszterezett és 155 millió lejt költöttek, ami nyolc százalékos növekedést jelentet tavalyhoz képest. Körülbelül 10 000 román állampolgár külföldön várta az új évet, 22 százalékkal többen, mint 2015-ben. Ők mintegy hatmillió eurót költöttek.

Névtelen hozzászólás