Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

Ösztönözni kellene a gyermekvállalást!

A Román Nemzeti Bank (BNR) bukaresti székházában tartottak gazdasági-társadalmi jellegű eszmecserét számos szakértő és tisztségviselő részvételével. Az Aspen Istitute România társaság szervezésében rendezett találkozón részt vett Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője is, aki beszédében egyebek között rámutatott, hogy az elszegényedés, a nélkülözés, a kirekesztettség veszélye elsősorban a népes családokat érinti súlyosabban, márpedig a román államnak olyan stratégiát kellene kidolgoznia és alkalmaznia, ami a fiatalokat nem elrettenti a gyermekvállalástól, hanem ösztönzi a gyermekvállalásra. „Egy újabb gyermek születése a családjának nem lehet egy újabb lépés a szegénység felé!” – mondotta Miklós Zoltán.

A romániai népességi statisztikák alakulása aggodalomra ad okot. Az utóbbi száz esztendő alatt tavaly született a legkevesebb gyermek Romániában, 180 ezres szám 20 ezerrel kisebb a tavalyelőttinél. A romániai elhalálozások száma 2021-ben meghaladta a 334 ezret, ez is szomorú csúcseredmény az utóbbi fél évszázadban. (bl)

Ittas vezetésnek oszlop a vége!

A minap a sepsiszentgyörgyi Păiș David hadnagy utcában személyautó ütközött útszéli villanyoszlopnak. A helyszínelő rendőrök megállapították, a 73 éves sofőr légalkoholszintje 0,85 ezrelék, ami bűnvádi eljárást vonhat maga után. (bl) 

Kokóval a volánnál

Vasárnap 11 óra körül a sepsiszentgyörgyi rendőrök közúti ellenőrzés céljából megállítottak egy 44 éves férfi által vezetett személygépkocsit az Oltmező utcában. A sofőr nem fogyasztott alkoholt, a drogteszt azonban kokaint mutatott ki a szervezetében. Az ügyben alkohol vagy más szerek hatása alatt történő vezetés vádjával nyomoz a rendőrség. (fá) 

Vitték a fát, vitték volna!

Október 22-én, szombaton 21 óra körül a baróti rendőrség jár­őrözői két farakomány-szállító teherkocsit állítottak meg. A 20, illetve 37 éves gépkocsivezetők nem tudták hiteles okmányokkal igazolni a fa eredetét. A gyanú szerint a fát az egyik háromszéki közbirtokosság területéről vágták ki valakik. Az előzetes kivizsgálások idején az is kiderült, a fiatalabbik férfi nem rendelkezik hajtási jogosítvánnyal gépjárművek közúti vezetéséhez. A hatósági eljárás folytatódik. (bl) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 27., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem ertem. egyesek szerint tulnepesedes van, masik szerint fogyunk, de a lakasok ara egyre novekszik es kozbe nagyon lassan meg epitgetnek is.

 • User
  Dátum: 2022. október 27., 10:33
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mit nehéz érteni? Világszinten szaporodunk, itt, nálunk, csökkenünk (már aki, nem mindenki). Persze, hogy építkezik, akinek van pénze, és pénz nagyon sok van. És ha a kereslet nagy, emelkednek az árak.