Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

Jegyet PET-palackért

Az Európai Mobilitás hét keretében országos szinten 65 város vesz részt a Románia PET-palackot cserél jegyért elnevezésű kampányban. A megyében egyedül Sepsiszentgyörgyön lehet csatlakozni a megmozduláshoz, a lakosok szeptember 16-án, pénteken ingyen utazhatnak a város területén közlekedő közszállítási eszközökön, ha a kijelölt hulladékbeváltó pontokon leadják a szükséges mennyiségű hulladékot, hogy ingyenes jegyet kapjanak. Sepsiszentgyörgyön, a Kaufland üzlet parkolójában felállított gyűjtőpontnál zajlik a szelektív gyűjtés. Akik részt szeretnének venni a kampányban 5 darab hulladékot kell leadjanak, ezek lehetnek PET-palackok, alumínium dobozok vagy üvegek, amelyeket a gyűjtőautomatákba dobnak. Azok, akik helyesen válogatták szét, és helyezték az automatába a hulladékokat, egy kupont kapnak az automatából, ami alapján ingyenes, két utazásra érvényes autóbuszjegyet vehetnek át a helyszínen lévő önkéntesektől. A kampány 9 és 17 óra között zajlik. <<

Szezonzáró bringatúra

Szeptember 17-én, szombaton a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület – partnerségben a Kendu Egyesülettel – szezonzáró biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján. Az alábbi településeket érintik: Kézdivásárhely – Szentkatolna – Hatolyka – Martonfalva – Márkosfalva – Márkosfalva – Csernáton – Kézdivásárhely. Indulás 10:30-kor a Kicsid Gábor Sportcsarnoktól. Őszi időjárásnak megfelelő öltözet, jó állapotban lévő kerékpár szükséges, élelem és pénz igény szerint. A túra nem túl nehéz, 41 km hosszú, 10 éves kortól, sebességváltós biciklivel teljesíthető. Sisak viselése ajánlott, főleg a fiataloknak. Érdeklődni, jelentkezni Ráduly Attilánál (0766. 611.066) lehet. Rossz idő esetén a túra elmarad, a részvétel ingyenes.

Új sportcsarnok épül Kökösön

Új, lelátós sportcsarnok épül két erdélyi településen, a fejlesztési minisztérium finanszírozásával – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezető. Szatmár megyében, Halmiban, és Kovászna megyében, Kökösön épülhet két új sportlétesítmény a ma aláírt miniszteri rendelet értelmében. Az RMDSZ által vezetett fejlesztési szaktárca 18,7 millió lej finanszírozást biztosít a két beruházásra. A sportcsarnokokban fedett kézilabda-, kosárlabda-, röplabda- és teniszpálya lesz, öltözőkkel, zuhanyzókkal a diákok, sportolók és az edzők, illetve tanárok számára. Az új sportlétesítményeket tornaórákon használhatják a diákok, illetve tanórák után és hétvégén sportrendezvényeket, közösségi eseményeket szervezhetnek benne. 

Előfordulnak elvetemültségek Háromszéken is

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság nyilvántartásai szerint idén január elejétől július végéig Háromszéken összesen 9 nemi erőszak és nemi erőszak-kísérlet történt, ez majdnem kétszerese a tavalyi 5 esetnek. Az elkövetők közül négyen kiskorúak voltak a bűncselekmény idején. Csökkent viszont a családon belüli erőszakos tettek (ütlegelés, kínzás, fenyegetés stb.) hivatalos száma, idén hét hónap alatt 136 ilyen jellegű eset került nyilvántartásba, tavaly a január–júliusi időszakban 174. Ennek dacára idén 63, tavaly 58 olyan helyzet volt, amikor a rendőrségnek ideiglenes távolságtartási figyelmeztetést kellett alkalmazniuk az erőszakosan megnyilvánuló szülővel, házastárssal, élettárssal szemben. Az érintett személyek száma nem föltétlen egyezik a bejelentett, kivizsgált esetek számával, a rendőrségi nyilvántartásban a családon belüli erőszakos cselekmények célpontjai, áldozatai közül 202 lány és nő, 76 fiú és férfi, a tavalyi arány 173–99. Három esetben az elkövetők megszegték a rendőrség által kibocsátott távolságtartási parancsot. A rendőrség alig 5 napra adhat ki ilyen azonnali védelmi szabályozást, a bíróság viszont 6 hónapra. Augusztusban a kormány elfogadott egy rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a távolságtartási parancsot az érintett személy testére (karjára, lábára) szerelt digitális nyomkövetővel pontosan ellenőrizzék, de a módszer széles körű alkalmazása még várat magára. (bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.