Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

Várják az olvasókat

Évekig tartó szünet után, kedden, augusztus 30-án újraindult a szentkatolnai községi könyvtár, amelynek a felújított, egykor szeszgyárként működő épület ad otthont.

A hivatalos megnyitón a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai, Hollanda Éva Andrea, Nagy Ildikó Tímea és Csergő-Benedek Antal gyermekjátékokkal, kézműves-foglalkozásokkal szórakoztatták a kisebbeket. Az önkormányzat által meghirdetett könyvtárosi állást Haurik-Bánffy Zsuzsa tölti be, aki szeretettel vár minden érdeklődőt hétfőtől péntekig 8−16 óra között. Az intézmény jelenleg háromezer könyvvel rendelkezik, de ez a szám növekedni fog a közeljövőben. Tusa Levente polgármester elmondta, nemsokára nevet is kap a könyvtár, méghozzá az idén elhunyt Bakk Pál (1926−2022) nyugalmazott tanító, helytörténész nevét veszi fel az intézmény. (SZBB) 

Jobban ment, mint tavaly

A pótérettségi előzetes eredményei alapján a Kovászna megyei sikerráta 33,11, ami kicsivel jobb, mint a 32,5%-os országos átlag, és javulás a tavaly ilyenkor jegyzett 28%-hoz képest is. Nyáron 291 diák bukott meg az érettségin, az őszi vizsgára jelentkező 340 fiatalból csak 299-en jelentek meg, hogy részben, egyes tantárgyakból vagy egészben megismételjék az érettségit. A magyar tagozatosok 34%-ban, a román tagozatosok csak 28,85%-ban voltak sikeresek. A nyári érettségin a fellebbezések elbírálása után a vizsgázók 72,55%-a érte el a 6-os általánost, ami a siker feltétele, a mostani fellebbezések elbírálása után még feljebb tornászható ez az arány. Végleges eredményeket szeptember 3-án közölnek. (bt) 

Épül a Skate Park

Szakértők szerint Erdély legkorszerűbb Skate Parkja épül Sepsiszentgyörgyön, a régi stadion mellett, a Vadász utcában. A kivitelezők a munkálatok felénél tartanak. A sepsiszentgyörgyi létesítményben helyet kapnak olyan homorú falas hullámpályák, akadálypályák, ahol gördeszkások, görkorcsolyázók, kerékpározók stb. mutathatják be ügyességüket, bátorságukat. A telepen lesz elég aszfaltozott sík terület és pihenőhely is. (bl)

Málnás-napok

Szombaton kicsiket és nagyokat megszólító Málnás Községi Napokra kerül sor a málnásfürdői Olt szálloda mögötti téren. A rendezvényt 12 órakor nyitja meg Szotyori Angéla polgármester, majd 15.30-ig a gyerekeké a tér, ahol ugrálóvár, játszóház, a falvak ifjúsági szervezetei és a nőszervezet által szervezett egyéb programokra is sor kerül. 16 órakor a lemhényi Turul Néptáncegyüttes, 17 órakor Syntia lép fel, majd a továbbiakban Felszegi Annamari, Csoky, Pomázi Zoltán (a Bojtorján együttes frontembere) és Kaly koncerteznek. (bodor) 

Olaszteleki falutalálkozó

Olaszteleken szombaton és vasárnap, szeptember 3-án és 4-én tartják a már hagyományos, szeptember eleji falutalálkozót. A program szombaton 10 órakor a futballpályán kezdődik szabadtéri játékokkal, 16 órakor a Daniel-kastélyban kiállításmegnyitóval folytatódnak az események. A kastély történeti kalandozásra hív, amelyen az érdeklődők az Erdélyi Fejedelemség korának kulturális, gasztronómiai,viselettörténeti és diplomáciai sajátosságaival ismerkedhetnek a kastély falfestményeinek segítségével. 20 órától a művelődési házban a Bujka énekegyüttes és a Hajnalcsillag néptánccsoport szórakoztatja a közönséget.

Vasárnap 11 órától ünnepi istentiszteletet tartanak, és köszöntik az 50 éveseket; Igét hirdet Baczoni Sándor lelkipásztor. 13 órától a lelkészi lakás udvarán szeretetvendégséget tartanak, a gyülekezeti-közösségi házban pedig Tarr Gergő fotóművész képeiből nyílik kiállítás.14 órától a futballpályán futballmérkőzésekre, flekkenezésre kerül sor, 20 órától ugyanitt tábortűzzel, nótázással zárul a falutalálkozó. (böjte) 

Százéves a dalárda

Az Árkosi Unitárius Egyházközség szeptember 4-én, vasárnap a 11 órakor kezdődő istentiszteleten megemlékezik a 100 éve alakult árkosi Régeni Áron Dalárdáról, valamint a 150 éve készült Kolonics-orgonáról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.