Felhívás!

RÖVIDEN

RÖVIDEN Kovászna megye

Felszentelték a sepsiszentgyörgyi vártemplomot

Vasárnap délben hosszú idő után a gyülekezet tagjai újból birtokukba vehették a magyarországi támogatással kívül-belül felújított sepsiszentgyörgyi Református Vártemplomot és a hozzá tartozó épületegyüttest. Az ünnepi istentiszteleten Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, szép számú hívő, valamint a város és megye elöljárói, parlamenti képviselői, továbbá Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Brendus Réka főosztályvezető jelenlétében. „A hálánkon kívül ígérjük, hogy megőrizzük nyelvünket, kultúránkat és hitünket” – fogalmazott az egyházi elöljáró. Holnapi lapszámunkban részletesen beszámolunk a templomszentelés mozzanatairól. 

Sétálj te is az iskoládba!

Mától indul Sepsiszentgyörgy önkormányzatának Lábbusz elnevezésű programja, amelynek keretében arra biztatják a sepsiszentgyörgyi családokat, hogy a tanulók gyalog járjanak iskolába, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb, legegészségesebb és legviccesebb módja a reggelek indításának. A programban résztvevő gyermekek előre meghatározott időben és gyűjtőpontokban találkoznak, ahonnan felnőttek kíséretében jutnak el gyalog az iskolába.
A Lábbusz fantázianevet viselő program egy felnőtt önkéntesek segítségével megvalósuló csoportos kezdeményezés, melynek célja, hogy sétálásra ösztönözze a 6–10 éves, iskolás gyermekeket. A szervezők várják az önkéntes felnőttek jelentkezését, akik szívesen elkísérnék reggelente a Lábbusz programban résztvevő gyerekeket. Jelentkezni, észrevételeket és visszajelzéseket küldeni a programmal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet: Székely Kincső, programfelelős, telefonszám: 0744.830.819, e-mail cím: kincso.szekely@sepsi.ro. További részletek honlapunkon. 

Ne hagyjuk elveszni a pénzt!

Felhívással fordult Antal Árpád polgármester a megyeszékhelyi lakosokhoz, hogy a május 25-ei jogvesztő határidőig gondoskodjanak arról, hogy tavaly befizetett személyi jövedelemadójuk 3,5 százalékát irányítsák át civil szervezetekhez. A polgármester szerint ez egy „óriási összeg” (nagyjából hárommillió lej, annyi, mint amennyit a város bevételez a természetes személyek ingatlanadójából), amit „kár lenne elveszni hagyni”. „Ezt az összeget már úgyis befizettük, inkább gazdálkodjanak vele azok a szervezetek, amelyek biztos, hogy a mi közösségünkre fordítják vissza a pénzt” – mondta Antal. 

Szemétlerakóért bírságoltak

15 ezer lejre bírságolta Előpatak önkormányzatát a Kovászna megyei környezetvédelmi őrség egy, a településen található illegális szemétlerakó miatt. A hatóságok egy bejelentés alapján szálltak ki a helyszínre, ahol vegyes hulladékot (műanyag, karton, háztartási hulladék, állati ürülék stb.) találtak. Az ellenőrök a bírság mellett elrendelték a szennyezett terület megtisztítását is. (fá) 

Tesztelés a gyógyszertárban

Elkezdődött a gyógyszertári tesztelés is, a lakosság a patikákban is letesztelheti magát koronavírusra. A patikákban antigén gyorsteszteket végeznek, majd ezt követően elektronikus igazolást állítanak ki. A megyei kórház orvosigazgatója, Roșu Mátyás ezzel kapcsolatban elmondta: jó a kezdeményezés, gyakorlatilag mindegy, hol végzik el a tesztelést, legyen az kórház, gyógyszertár, iskola vagy munkahely, mindenképpen jót jelent. Ugyanakkor továbbra is hangsúlyozta az oltás fontosságát, hiszen csak így lehet legyőzni a járványt. 

Fiatalok figyelmébe

Az iskolapadból frissen kikerülő fiatalok regisztrálhatnak a Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél, ahol nyilvántartásba veszik őket. Amennyiben 60 nap alatt nem sikerül elhelyezkedniük és nem is tanulnak tovább, illetve nincs más jövedelmük, igényelhetik a munkanélküli segélyt. Ez a támogatás 250 lej, amit az iskola befejezése után számított 60 napon belül, fél éven át folyósítanak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.