Felhívás!

Röviden

Szemetet vitt, szekér maradt

Miután múlt héten harminc­ezer lejre bírságoltak egy oltszemi férfit, aki szekerével hulladékot szállított, ezúttal Kovásznán büntettek egy hasonló kihágást a környezetvédelmi őrség ellenőrei. Szerdán délután a fürdőváros alpolgármestere értesítette a hatóságokat arról, hogy egy személy hulladékot szállít szekérrel a településen.

A helyszínre kiérkezve a környezetvédelmi ellenőrök és a helyi rendőrség képviselője megállapították, hogy egy férfi szekerével autóüléseket, polisztirolt, műanyagot, textíliákat és háztartási szemetet szállít. A szekerest 15 ezer lejre bírságolták, a szállítóeszközt pedig lefoglalták. A hulladékot átadják egy szakcégnek megsemmisítés vagy értékesítés céljából. (fá) 

Külön gyűjtik az olajat

Országos szinten elsőként Sepsiszentgyörgyön gyűjtenek majdnem minden tömbház körül sütőolajat május közepétől. Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a TEGA, illetve a Gastrofilter Kft. között létrejött partnerség eredményeként a város zárt gyűjtőpontjainál újabb kukát helyeznek el: a kék fedelű, sárga tárolók úgy vannak kialakítva, hogy PET-palackokat lehessen beléjük dobni.

Máthé László, a TEGA Rt. vezetője elmondta: „Eddig is volt pár helyen olajgyűjtésre lehetőség, azonban az a tapasztalat, hogy ezek nem bizonyultak elég kényelmesnek: az igazság az, hogy nem mindig egyszerű az olajat nagyobb távra elvinni. Több olyan jelzés is érkezett a lakoság részéről, hogy szeretnék, ha lehetséges lenne a közelebbi gyűjtés, ezért is támogattuk a kezdeményezést.” Érdemes megjegyezni, hogy 1 liter olaj majdnem 100 liter ivóvizet szennyez be. Az égett sütőolaj karcinogén, azaz rákkeltő hatású, így nem jó, ha bekerül a szennyvízhálózatba. A TEGA arra kéri azokat, akik összegyűjtik a fölöslegessé vált sütőolajat, hogy azt PET-palackban dobják be a sárga tárolókba, ahová nem kerülhet más hulladék, mert különben kézzel kell majd kiválogatni azt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. május 4., 21:06
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Kezdin a Foldi Istvan utcaba a mult heten a Bem utcat javitok elszakitittak a villanyvezeteket.A vezetek azota is a foldonhever ES ARAM VAN BENNE amikor bekapcsoljak a kozvilagitast.Valakinek megkell haljon hogy intezkedjenek????