Felhívás!

Röviden

Oltás a tanulásért

Ma indul az Oltás és tesztelés a tanulásért! című országos kampány, melynek célja, hogy a tanügyi alkalmazottak, szakszervezetek, szülői közösségek és diákság közösen lépjen fel az oltáskampány mellett, és népszerűsítse annak fontosságát. Az eseménysorozat Háromszéken is elérhető reggel 9 órától, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség Facebook-oldalán található linkről, ugyanis online zajlik, és bárki bekapcsolódhat. A tanácskozásokon részt vesznek a szakszervezetek, a szülői bizottság, valamint a diáktanács képviselői, néhány iskolaigazgató, illetve az önkormányzat képviselői is szükség szerint. Az eseményen megbeszélik és elemzik az oltások fontosságát, illetve részt vállalnak abban, hogy mindenki a saját szintjén népszerűsíti és támogatja az oltási kampányt. Mint ismeretes, május 5-én a már megszokott forgatókönyvek szerint vissza lehet térni a tanintézetekbe, de hosszú távon az oltás biztosítja azt, hogy minden tanügyi alkalmazott és minden gyerek járhasson a tanintézetekbe. 

A túlsúlyos fiatalok „ellen”

A képviselőház pénzügyi és költségvetési bizottságában elfogadták azt a kormányhatározatot, amely arra ösztönzi a gyerekeket, hogy elkötelezzék magukat a sport mellett, és állami támogatásból vásárolják meg első sportfelszerelésüket – mondta el Miklós Zoltán, (300 lej egyszeri támogatást kap az a gyerek, aki leigazolt tagja lesz egy sportklubnak – szerk. megj.). Az RMDSZ parlamenti képviselője hozzátette: bár jobban át lehetett volna gondolni, szükség van arra, hogy az állam sportolásra ösztönözze a fiatalokat. Meglátása szerint Romániának nem válik dicsőségére az a hely, amit a túlsúlyos gyerekek aránya szerint elfoglal, ezért továbbra is szükség van olyan támogatási programokra, amelyek motiválják a gyerekeket, hogy többet mozogjanak. (ea) 

Nem tudta bevenni a kanyart

Vasárnap 16 óra körül értesítették a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, hogy a 131-es megyei úton, Miklósvár és Nagyajta között sérültekkel járó közúti baleset történt. A helyszínelés során a rendőrök megállapították, hogy a 25 éves férfi, miközben személyautójával Nagyajta irányából Miklósvár felé tartott, egy veszélyes jobbkanyarban elvesztette uralmát a jármű fölött, elhagyta az úttestet, és az árokba borult. Az autó hátsó ülésén utazó 21 éves nő és egyéves 8 hónapos gyereke könnyebb sérüléseket szenvedett, ezért orvosi ellátás céljából kórházba szállították őket. A sofőr nem fogyasztott alkoholt. Az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés vádjával folytatódik a nyomozás – közölte a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság. (fá)

Piknikezős majális

A Tegyünk Kézdiszékért Civil Tömörülés két év kihagyás után idén újra piknikezni hívja az érdeklődőket május 1-je alkalmából. „A kosaras majálisok mindig is közkedvelt ünnepek voltak Kézdivásárhelyen. Ezért úgy határoztunk, az idén mi ismét ott leszünk” – fogalmaztak a tömörülés tagjai. Tavaly a pandémia miatt maradt el a majális, tavalyelőtt ugyan készültek programokkal, de a jégeső keresztülhúzta a terveiket. Három évvel ezelőtt különböző játékokkal, zenével, programokkal ülték május első napját. Idén elmaradnak ezek a programok, csupán piknikezésre kerül sor, betartva a járványügyi szabályokat. Várnak mindenkit Fortyogóra szombaton, aki egy közös sütkérezésen szeretne részt venni. A kosaras jellegből adódóan mindenkinek vinnie kell, amit fogyasztani szeretne. (bb)

Fatolvajok akadtak horogra

Hétvégén a bodzafordulói, zágonbárkányi és szitabodzai rendőrök Zágonbárkány területén a faanyagok kitermelésére, szállítására, tárolására, feldolgozására és árusítására vonatkozó szabályok betartását ellenőrizték. Az akció nyomán két erdészeti bűncselekményt – jogtalan fakivágást és falopást – állapítottak meg, illetve 19 bírságot róttak ki összesen 29.500 lej értékben. Ugyanakkor 1029,67 lej értékben koboztak el. (fá)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.