Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Rekordszámok a megyében hétvégén

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a megye 11 településén a fertőzöttségi ráta meghaladta az 5 ezreléket. A legmagasabb arányt Kálnokon (11,41) regisztrálták, második Bélmező (8,17), harmadik Sepsiszentgyörgy (6,56) ezrelék, ahol az elmúlt két hétben 413 új esetet jegyeztek a városban. Baróton 6,18, Kovásznán 3,89, Kézdivásárhelyen 3,24, és Bodzafordulón 0,69 ezrelék a fertőzöttségi arány. A teljes táblázat megtalálható a hirmondo.ro honlapon. 

Csak magánrendelőben lehet

Nem működik a röntgengép a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelőben, ezért a páciensek magánklinikára mennek, ami nem mindig ingyenes. András-Nagy Róbert kórházigazgató elmondta: a régi röntgengép elromlott, már több mint 15 éves, és alkatrészeket sem lehet cserélni benne, így azt nem használják. Van ugyan egy új gép, azt a múlt héten mérték fel, sugárvédelmi szempontból kell javítani, beállítani néhány dolgot, majd az engedélyezést el kell küldeni a fővárosba, ami többlépcsős folyamat. Ennek a folyamatnak a végén adja meg a nukleáris hatóság az engedélyt a működésre, de ez egyelőre időben beláthatatlan. A kórházigazgató elmondta: a betegeknek két másik labor biztosít ellátást a városban, ezek szerződéses viszonyban vannak a biztosítóházzal, és térített jogrendszerben vizsgálatokat végezhetnek. 

Télen sem veszélyes

Vannak, akik úgy vélik, télen „veszélyes” maszkot hordani, ugyanis betegséget okozhat. Ezt és az ehhez hasonló tévhiteket cáfolta Roșu Mátyás, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház orvosigazgatója, aki kifejtette: valóban könnyebben átnedvesednek hidegben a maszkok, és ilyenkor gyakrabban kell cserélni őket, viszont sem télen, sem nyáron nem okoznak egészségügyi problémát. A koronavírussal szembeni védekezés egyik legfőbb eszközei, és a „nem kapok levegőt, megfulladok”, illetve „asztmát okoz, ha hordom” kijelentések valótlanok. Hozzátette: tévhit, hogy szervezetünk nem jut elegendő friss oxigénhez, sőt akár el is ájulhatunk, ha hosszú időn keresztül „elhasznált levegőt” szívunk magunkba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások