Felhívás!

Röviden

Koronavírus-mérleg

A prefektúra tegnap délutáni közlése szerint megyénkben tegnap, április 5-én 47 fertőzött volt, legutóbbi, 4-ei közleményük óta ez a szám 9-cel nőtt. Háromszéken 202 személy van intézményes karanténban, őket tesztelik, 1370 személy számára házi elkülönítés van érvényben. A legutóbbi, vagyis 4-ei jelentés óta megyeszerte 465 személy számára ért véget a lakhelyi elkülönítés az egészségügyi felelősök láttamozásával.

A közlemény beszámolt a rendőrség és csendőrség által teljesített szolgálati megbízatásokról: 97 gépjárművet és összesen 315 személyt kísértek a megyehatárig, 35 személyt intézményes karanténba helyeztek, 1009 személy esetében ellenőrizték a karantén, illetve házi elkülönítés előírásainak tiszteletben tartását, 228 karantén- és egyéni elkülönítési helyszínen végeztek ellenőrzést, 62 különféle vállalkozásnál, kereskedelmi társaságnál ellenőrizték a szükségállapot és a több katonai rendelet érvényességi időszakára előírt szabályok betartását. A vasárnapi közleményig eltelt 24 óra alatt a csendőrök és rendőrök 82 alkalommal bírságoltak, összesen 155 000 lej értékben.

 

Holttest a kútban

Április 2-án értesítették a rendőröket, hogy egy zágoni kútban egy férfi holttestére akadtak. A nyomozás során kiderült, hogy a 33 éves áldozat még március 27-28-án hagyta el lakhelyét, és azóta nem tért vissza. Arra is rámutattak az egyenruhások, hogy a helyszíni, elsődleges vizsgálatok során nem találtak idegenkezűségre, erőszakra utaló nyomokat.

 

Kézdin is ingyenes

Több olvasónk érdeklődött afelől, hogy a szükségállapot ideje alatt kell-e fizetni a parkolásért Kézdivásárhelyen. Bokor Tibor polgármester közölte: a parkolás már három hete díjmentes, a szükségállapottal járó intézkedések automatikusan felfüggesztették a fizetéses rendszert is.

 

Útjavítás Sepsiszentgyörgyön

A koronavírus-járvány ellenére Sepsiszentgyörgyön zajlanak a kisebb és nagyobb felújítási, illetve útjavítási munkálatok. A Puskás Tivadar utcában a kivitelező cég az alapozáson és az esővízrendszer korszerűsítésén dolgozik. A Kós Károly utca Dózsa György utca és József Attila utca közti szakaszának fél sávján szintén alapozási munkálatok zajlanak. Az Ág utcában az esővízrendszer vezetékeinek a bekötésén dolgoznak, ezt követi majd a Bánki Donát utca és Császár Bálint utca közti szakaszon az úttest és járdák alapozása – tájékoztat a megyeszékhelyi városháza

 

Piacokat a termelőkért

Helyi termelői piacok létrehozását szorgalmazza az RMDSZ a székelyföldi városokban, számolt be az elképzelésről Tánczos Barna szenátor, aki a városvezetésekkel is konzultált. A hagyományos vásárnaphoz vagy piacnaphoz kötött kezdeményezés természetesen nem zárná ki a napi rendszerességgel működő piacokat, sőt, azokat erősítve, valós előrelépést jelenthet a székelyföldi termelők felkarolásában. „A piacon értékesítőként a helyi termelők (nem kereskedők!) termelői bizonyítvány alapján kapnának lehetőséget a helyi gyümölcsök, zöldségek és mezőgazdasági termékek/termények értékesítésére” – mondta a szenátor. Ha az elképzelést gyakorlatba ültetik, akkor Kézdivásárhelyen minden kedden a zöldségpiacon, Sepsiszentgyörgyön pedig napi rendszerességgel lenne piacozás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.