Felhívás!

Röviden

Röviden Kovászna megye

Kézdin nincs baj

Kézdivásárhelyen a kórházban a koronavírus miatt nincs baj, azon kívül, hogy a személyzet egyre leterheltebb és fáradtabb, mondta telefonos érdeklődésünkre dr. Kelemen András szülész-nőgyógyász főorvos, aki beszélgetésünkkor már 24 órája volt talpon. „Az egész megyéből hozzánk jönnek szülni, sok a beavatkozás. Nőgyógyászati műtéteket is végzünk, de csak azokat, amelyek halaszthatatlanok, a sürgősségi eseteket” – tudtuk meg a főorvostól. A kézdivásárhelyi kórháznak azt követően kellett átvállalnia a háromszéki eseteket, hogy a megyeszékhelyi intézmény a Covid19 vírus miatt karantén alá került. Az erdővidékiek korábban a megyeszékhelyre jártak szülni, most onnan is ide jönnek.

 

Szabad a parkolás

Sepsiszentgyörgyön a Helyi Készenléti Bizottság a fizetéses parkolás felfüggesztéséről döntött. A koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben az önkormányzat 50 ezer kinyomtatott saját felelősségű nyilatkozatot tesz elérhetővé a lépcsőházakban és üzletekben, de a virtuális tanácsülések bevezetéséről is határoztak. Az önkormányzat kezdeményezésére minden házi elkülönítésben tartózkodó személyt a polgármesteri kabinet munkatársai és – önkéntes alapon – a Tamási Áron Színház és az Andrei Mureșanu Színház színészei hívnak fel telefonon, és érdeklődnek a hogylétükről, hasznos információkkal látják el őket, segítséget ajánlanak fel.

 

Pontosít a posta

Nem függesztik fel a csomagküldő szolgálatot, a Kovászna megyeiek továbbra is küldhetnek, illetve átvehetnek csomagokat és leveleket a hivatalban. Továbbra is várják azokat, akik csomagot küldenének, a hivatal továbbra is működik, a nyitva tartás azonban megváltozott az intézménynél, rövidített ügyfélfogadással dolgoznak: naponta 10 és 18 óra között, hétvégén pedig zárva tartanak. A hivatalokba egyesével engedik be az ügyfeleket, akiket arra kérnek, tartsák be az intézkedéseket, és amennyiben lehet, online intézzék postai ügyeiket, és kártyával fizessenek a szolgáltatásokért. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a légi közlekedés felfüggesztése miatt számítani kell arra, hogy óriási lesz a késés, illetve arra is, hogy a feladott küldemény visszakerül a feladóhoz.

 

Rövid program a baróti hivatalnál

Egy, az önkormányzat által hozott határozat értelmében, Barót város polgármesteri hivatalánál is – egyelőre meghatározatlan időre– naponta csak 10 és 12 óra között zajlik az ügyfélfogadás. Közleményük szerint, akinek sürgős esete van, az küldhet egy emailt a primaria@primariabaraolt.ro email-címre. Az emailben kéretik, hogy a hozzájuk forduló ügyfél adja meg telefonszámát is, melyen keresztül a polgármesteri hivatal alkalmazottai aztán felvehetik vele a kapcsolatot.

Továbbá a baróti polgármesteri hivatal felhívja a 65 év feletti személyek figyelmét a kijárási tilalomra, egyúttal tájékoztatva őket, hogy amennyiben élelem beszerzése vagy gyógyszerek kiváltása céljából segítségre van szükségük, hívják a következő telefonszámok egyikét:

Lázár Kiss Barna András polgármester 0724 667 488, Szakács László alpolgármester 0727 327 458, Ráduly Antal Róbert 0752 182 999, Csiszér Gyöngyi 0728 324 755, Csog Gyöngyi 0745 763 770. Ugyanilyen ügyben a bibarcfalviak Benedek Csabát(0751 404 190) vagy Bogyor- Máté Dalmát(0741 733 377) hívhatják, a bodosiak Iszlai Kamill Zsolt lelkészt(0745 300 633) Dombi Réka Hilda jegyzőt(0745 776 927)vagy Gáspár Jenő tanácsost(0751 027 680), a felsőrákosiak Andorkó Enikőt ( 0746 196 632) vagy Nóda Brigittát ( 0742 643 371), a köpeciek Nagy Károly Kázmér lelkészt (0745 259 809), Bíró Béla tanácsost (0743 861 050), illetve Smântână Romeo-Titi-t (0749 907 197) hívhatják, a miklósváriak pedig Fülöp László plébánost (0743 692 426), illetve Vajda Irén falufelelőst (0727 441 349). (Böjte Ferenc)

 

Nem mindegy, hová dobjuk

Vigyázni kell a szennyező orvosi hulladékok kidobásával! Nem mindegy, hogy ezek az eszközök hová kerülnek – hívja fel a figyelmet a Kovászna megyei hulladéklerakó vezetősége.

Az egészségügyi maszkok, gumikesztyűk és más olyan hulladékok, amelyeket a járvány ideje alatt használ a lakosság, nem kerülhetnek a szelektív hulladék közé – tájékoztat a vállalat, mivel nagy kockázatot jelentő anyagokról van szó, és veszélybe sodorják a válogatócsarnokban dolgozó személyzetet. A kórházi és karanténban lévő személyektől a begyűjtött hulladék más helyre kerül, viszont a lakosság az egyhasználatos maszkokat, kesztyűket nem mindig a megfelelő helyre dobja. Azt javasolják átmeneti megoldásként, hogy egyelőre a vegyes kommunális kukába dobják, ami egyenesen a lerakóba megy, így minimális a fertőzés esélye. (Az ADI-SMID közleményét lásd honlapunkon.)

 

És mégis van fogászat!

Sepsiszentgyörgyön két orvos látja el a sürgős eseteket! Az egészségügyi szaktárca néhány nappal ezelőtt gyors rendelettel záratta be az a megyében egyetlenként működő fogászatot, de Fazakas Szabolcs fogorvos nem hagyta annyiban. Sikerült megszereznie a szükséges engedélyeket, illetve megvásárolta azokat az eszközöket és felszereléseket, amelyek a további működéshez szükségesek. A megyei közegészségügyi hatóság és egy szakszerű fertőtlenítést végző cég támogatásával a rendelő újra megnyílt.

Dr. Fazakas Szabolcs mellett dr. Igyártó Nándor is rendel, mindketten előjegyzés alapján fogadják pácienseiket. Ezeknek előtte át kell esniük egy járványtani vizsgálaton a megyei kórháznál, majd ezt követően jelentkezhetnek csak sürgősségi fogorvosi kezelésre. Az előírások értelmében naponta négy pácienst tudnak fogadni, háromórás szünettel a kezelések között, viszont ezeket a sürgősségeket teljesen ingyen látják el. Előjegyezni a 0744.857.743-as telefonszámon lehet, a páciensek pedig csak egyedül mehetnek, kísérő nélkül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.