Felhívás!

Röviden

Leváltották Cucut

Kormányhatározattal menesztették tisztségéből 27 megye és a főváros prefektusát – jelentette be a kabinet szerdai döntését a miniszterelnöki kancellária vezetője, Ionel Dancă. Többek között Kovászna megye kormánymegbízottját is leváltották. Továbbá megszűnt a megbízatása 12 megye alprefektusának is. A kormány ugyanakkor számos megyében jóváhagyta már a következő prefektusi kinevezéseket, de nincs köztük Sebastian Cucu prefektus utódja. Az előpataki születésű politikus PSD-s hátszéllel került a kormányhivatal élére még 2014-ben, azelőtt fél évig a prefektus-helyettesi tisztséget töltötte be. A Ponta-kormány által 2015-ben kinevezett Radocea Necolae-Viorel kormánymegbízott-helyettes neve nem szerepel az elbocsátottak listáján.

 

Egy érintés a helyazonosítás

A romániai különleges távközlési szolgálat (STS) idén február 15-én indította az APEL 112 ingyenes alkalmazást, és december elejéig a több mint 287 ezer felhasználóból csaknem 3200 személy, illetve segélykérő hívás esetében történtek konkrét beavatkozások az illetékesek (mentők, hegyimentők, rendőrség stb.) részéről. Autóbaleset, bajbajutottak, ájult, illetve egyéb okból gyors orvosi beavatkozást igénylő páciensek, hegyekben eltévedt túrázók kaptak segítséget az APEL 112 révén. Akinek az alkalmazás fel van töltve a telefonkészülékére, az okostelefon képernyőjének egyetlen érintésével kapcsolatba léphet a központtal, illetve a szolgálatosokkal, és ők a helyszín ismertetése nélkül is megállapíthatják a segélykérő személy tartózkodási pontját, tíz méteres vagy kisebb hibalehetőséggel. Jelenleg a leghatékonyabb, legbiztosabb telefonos segélykérő applikáció, melyet a Google Play és az Apple Store szolgáltatások használatával bárki ingyenesen letöltheti, ha van kellő minőségű telefonkészüléke. (bl)

 

Hibajavítás

Keddi lapszámunkban, a Holland adományok Barótra című cikkünkben tévesen jelent meg az adományba kapott okostáblákra vonatkozó információ. Helyesen, a táblákat a baróti Gaál Mózes Iskolában az I. B., a II. B., valamint a VI. C., a VII. B és a VII. C osztály használja, egy okostábla pedig az informatika terembe került.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.