Felhívás!

Röviden

Röviden Kovászna megye

Hogy mondanák cigányul: Ozsdola?

Fura megkeresést kapott nemrég Brânduș Szilveszter, Ozsdola polgármestere: Daniel Vasile, a roma közösség képviselője, a képviselőház emberjogi, vallásügyi és a nemzeti kisebbségek bizottságának alelnöke levelében arra szólította fel az elöljárót, hogy a helységnévtáblákon roma nyelven is tüntesse fel a község nevét. Ezt azzal indokolta, hogy Ozsdolán nagyszámú roma közösség él. A polgármester kikérte az ozsdolaiak és a kishilibi roma közösséget képviselő Balázs Jenő álláspontját is. Mint kiderült, a romák megyeszinten egyeztettek, és úgy döntöttek, nem kérik a helységnevek roma nyelven való feltüntetését. Ez annál is inkább fura lett volna, mert az ozsdolai romák nem beszélik a cigány nyelvet…

 

Mert megérdemlik, ha tanulnak

Sepsiszentgyörgy helyi tanácsa idén is kiutalja öt kiváló tanulmányi előmenetelt felmutató végzős diáknak a Szent György-ösztöndíjat, melynek értéke 3000 lej. Az igényléseket a polgármesteri hivatalban lehet benyújtani december 5-éig. Az ösztöndíjakat a december második felében tartandó tanácsülésen adják át a nyerteseknek.

 

Részeg garázda

Gyengének bizonyult az alaposan beszeszelt erősdi fogatos, aki mámoros állapotában nekivezette szekerét a községi út szélén parkoló két személygépkocsinak, amitől járműve is, ő maga is megrongálódott. Leheletében utólag 1,07 mg légalkoholt mutatott ki a szonda.

 

Megérkeztek a szavazólapok

Megérkeztek a szavazólapok és a pecsétek, kiképezték a szavazókörzetek személyzetét, minden elő van készítve, hogy az államelnök-választás hétvégére időzített első fordulójára a legnagyobb rendben kerüljön sor – mondta el érdeklődésünkre Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa. A kormánymegbízott kifejtette: a majdnem pontosan 180 ezer potenciális választópolgár számára, akik szerepelnek az állandó választói lajstromon, majdnem pontosan 200 ezer szavazólapot kaptak. Hozzátette: nincs fennakadás az úgynevezett választási szakértőkkel sem (ez alatt a szavazókörzetek elnökeit és alelnökeit kell érteni), megfelelő számban rendelkezésre állnak, és elosztották már a szavazók személyazonosságát regisztráló operatőröket is. (ea)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások