Felhívás!

Röviden

Barcaföldváron emlékeztek

Tegnap, a nemzeti gyásznapon huszadik alkalommal emlékeztek az egykori földvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben a tábor poklában szenvedőkre és elhunytakra. Beszédet mondott többek közt Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenlegi uzoni, és Kristály László Zsolt jelenlegi hidvégi református lelkész. Az eseményről holnapi lapszámunkban beszámolunk.

 

Prosztatarák-szűrés

A Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, pontosabban a poliklinika urológiai szakrendelőjében (25-ös kabinet) november 18–22-e között tartandó ingyenes prosztatarák-szűrésre lehet jelentkezni. Olyan 45 év feletti férfiakat várnak, akiknek eddig nem voltak urológiai jellegű panaszaik. Időpontot a 0729.988.941-es telefonszámon lehet kérni. A prosztatarák hétből egy férfit érint, Romániában a harmadik vezető halálok a tüdőrák és vastagbél-végbélrák után az erősebbik nemnél. Romániában évente 6000 új esetet regisztrálnak és 2000-en halnak bele a daganatos betegségbe.

 

Heti sürgősségek

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban október 28-a és november 4-e közötti időszakban 715 esetet láttak el, közülük 197 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 44 szív- és érrendszeri, 70 ideggyógyászati, 199 belgyógyászati, 144 gyerekgyógyászati, 47 nőgyógyászati, 45 pszichiátriai és 88 ortopédiai sürgősség, illetve 78 sürgősségi sebészeti beavatkozás. A kórházban 18 szülést bonyolítottak le, 10 lány, illetve 8 fiú jött a világra.

Erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel az elmúlt 168 órában 7 személy jelentkezett, emellett szakembereik összesen 14, ittas állapotban a sürgősségi osztályra került személyt részesítettek kezelésben.

 

Fatolvajok munkában

Vasárnap délben riasztották az egyenruhásokat, hogy az előpataki erdőben „ismeretlen” elkövetők fát vágnak, s a helyszínen 5 férfiúra akadtak, akik két szekérbe pakolták a szajrét. Nem okozott meglepetést, hogy a favágók nem rendelkeztek a munkálatokhoz szükséges dokumentációval, így illetéktelen kivágás és falopás gyanújával indult nyomozás ügyükben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.