Felhívás!

Röviden

Röviden Kovászna megye

Tankolni ment vajon?

Tegnap negyed háromkor legalábbis furcsa riasztás érkezett a Ro-Alert rendszeren: a katasztrófavédelmisek figyelmeztették a lakosságot, hogy medvét láttak a rétyi keresztútnál, és ne közeledjenek hozzá. Tekintve, hogy az említett hely Háromszék legforgalmasabb pontja, a mező közepén van, egy körforgalom és két benzinkút az egész, pár kilométerre a legközelebbi erdőtől, kérdés, hogy a mackó mit keresett arrafelé?

 

Újabb elhullt vaddisznók

Terjed az afrikai sertéspestis a vaddisznók között Kovászna megyében – fejtette ki dr. Sikó Barabási Sándor, megyei főállatorvos. Kiderült, hogy szombaton reggel Bodos község határában az 5-ös számú baróti vadászterületen újabb vaddisznótetemről érkezett jelentés. Az elhullt állatnál boncolás után felmerült a pestis gyanúja, ezért mintát vettek, és a tetemet elásták az állategészségügy felügyelete alatt. Ugyanazon a napon délután, hasonlóan gyanús elhullott vaddisznóra akadtak Vargyas-Bardoc között is, a 2-es számú vadászterületen. Ha a laborvizsgálatok igazolják a fertőzést, akkor az eddigi, erdővidéki felügyeleti zóna jelentősen kiterjed, ugyanis az elhullás helyétől számítják az újabb, 13 négyzetkilométeres körök központját.

 

Ezer védőoltás Háromszéken

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásai szerint az utóbbi hetekben, napokban csaknem 1100 olyan személy kapott grippe elleni ingyenes védőoltást, akik orvosilag fokozott veszélyeztetettségűeknek számítanak (idősek, betegek stb.). Az egészségügyi tárca idénre 6120 adag ingyenes védőoltást hagyott jóvá a megyének, a leszállítást négy részletben ütemezték be, kettő már megérkezett. Az elmúlt héten Háromszéken 2000 körül volt a vírusos légúti megbetegedések száma, a kórházi beutalást igénylők aránya 10 százalék alatti, különlegesen súlyos esetet egyelőre nem jegyeztek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.