Felhívás!

Röviden

A szélkakas magasságában

Sepsiszentgyörgy önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy október 7–13. között Kovászna megyében, Hargita megyében, illetve Bukarestben sor kerül a CONCORDIA–19 elnevezésű intézményközi gyakorlatozásra, amelyen közel 500 katonai erő vesz részt a Nemzeti Védelmi Minisztériumtól, a Külügyminisztériumtól, a Román Hírszerző Szolgálattól, a Védelmi és Őrszolgálattól, illetve a Különleges Távközlési Szolgálattól.

A kiképzések során alacsony repülési magasságban (min. 300 m) is fognak gyakorlatozni október 7–9. között Spartan repülőgépekkel, illetve október 8–9. között Sólyom repülőgépekkel, a következő útvonalon: Gyergyószentmiklós–Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy–Székelyuddvarhely.

Lenne pénz erdővédelemre

Erdészeti, környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos szolgáltatások finanszírozására lehet pénzt pályázni. Az ezzel kapcsolatos útmutatót a napokban tette közzé a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). A dokumentum szerint a program célja az erdőben végzett erdészeti beavatkozások számának csökkentése és a talajra gyakorolt ​​alacsony fakitermelési technológiák előmozdítása. Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere azt mondja: ez az a pénz, ami késve jön, és nincs, ahogy felhasználni.

– Mi kis település vagyunk, alig ötven hektár erdővel, talán a „nagyok”, Zágon, Bükszád kezdhetnek valamit vele, bár nem nagyon világos hogy miként, mert ha beszünteted a favágást, másnap jönnek az erdészeti törvénnyel, és megbírságolnak, hogy miért nem tartod be az üzemtervet – véli a szakmáját tekintve erdész elöljáró.

Az elképzelt rendszer úgynevezett kompenzációs jellegű támogatást nyújt: évente, egységnyi (hektáronként) rögzített összegként utalják, hogy pótolja azt a jövedelem-kiesést, amely azokat az erdőtulajdonosokat éri, akik önkéntes kötelezettségvállalásokat tesznek egy ötéves időszakra. A támogatás összege, a terület nagyságának függvényében, hektáronként 38 eurótól 137 euróig terjedhet. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.